Szülő- és gyereknevelés

Ez okozta az óvodai szerencsétlenséget Csányban, az óvodavezető és a polgármeseter ellen vádemelés indult

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emeltek a 2019-ben történt óvodai mászókabaleset ügyében Csány egykori polgármestere és az óvoda volt vezetője ellen.

A vádirat szerint a két vádlott az óvodai játszótér üzemeltetésének felelőseként munkaköri kötelességének teljesítését súlyosan és hosszú időn át elmulasztotta. Ez okozta a 2019 őszén bekövetkezett balesetet.

A mászóka régóta veszélyes volt

A helyi óvoda udvarán több fából készült játék is volt, amelyek 2011-ben elvégzett kötelező felülvizsgálata megállapította, hogy közülük a mászóka balesetveszélyes. Ilyen esetben a hatályos jogszabályok szerint az üzemeltetőnek - ez esetben a polgármesternek - ki kell javíttatnia az eszközt vagy el kell bontatnia, és ennek elvégzéséig gondoskodnia kell arról, hogy azt ne használják.

Így is használták a gyerekek veszélyes mászókát

Ezt a településvezető elmulasztotta, majd a vádlottak tudtával a játékot 2013 nyarán áthelyezték, eltávolítva a mászóka létráját, amely az eszköz stabilitását is biztosította. Így akkortól a szerkezetet csupán két földbe ásott, impregnálatlan fenyőgerenda tartotta helyzetben.
A balesetveszélyes játékot a gyerekek az óvodavezető engedélyével a továbbiakban ilyen állapotban használták, miközben a tartógerendák föld alatti részei elkorhadtak.

Három óvodás egyszerre volt a mászókán

A baleset 2019. szeptember 26-án történt, amikor három óvodás egyszerre volt fenn a 80 kilogramm tömegű mászókán, amely kidőlt és rájuk zuhant. Közülük egy kislányt a fején találta el a keresztgerenda, és a helyszínen életét vesztette. Két társa könnyebben sérült meg.

A Hatvani Járási Ügyészség - beismerésük esetén - mindkét vádlottal szemben másfél év, két és fél évre felfüggesztett fogházbüntetést, emellett 2 millió, illetve 1,25 millió forint pénzbüntetés kiszabását javasolja, valamint azt, hogy a másodrendű vádlottat két évre tiltsák el az óvónői foglalkozástól - tudatta Konkoly Thege László.

A fotó csak illusztráció, forrás: Getty Images
Forrás: MTI 2023. október 25.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás