ÉletmódSzabadidőProgram

20 szuper gyerekes kirándulási célpont a Balatonnál – Ide látogassatok el, ha nincs strandidő!

A Balaton-parton akkor sem áll meg az élet, ha nincs kimondottan strandidő! Megmutatjuk, hogy hova mehettek el gyerekkel, ha nem tűz hétágra a nap, és nem lehet nagyokat fürdőzni. Fotós összeállításunk a legközkedveltebb Balaton-parti gyerekes programokra tér ki.

 

Amikor a Balatonnál beborul az ég, kisgyerekes szülőként azonnal törni kezdjük a fejünket, hogy miként is lehet örökmozgó vízicsibéinket strandolás helyett más izgalmas élményekkel lekötni. Jó hírünk van, a Balaton-part rengeteg programot kínál a gyerekes családoknak!

Fotós összeállításunk kimondottan családosoknak igyekszik segíteni, hiszen akkor sem áll meg az élet a Magyar Tengernél, ha nincsen kimondott strandidő. Tartalmas, szórakoztató vagy épp nagyon látványos balatoni programokat, kirándulási célpontokat gyűjtöttünk egy csokorba.


Program gyerekkel a Balaton északi partján

1. Balatoni múzeum, Keszthely
8360 Keszthely, Múzeum utca 2.

A múzeum kifejezetten gyerekbarát múzeum, olyan élményközpont, ahol kis- és nagygyerekek egyaránt otthonosan és önfeledten érzik jól magukat. A szervezők nem akartak, és nem is tudnának mindent megmutatni a Balatonról, de a főbb jellemzőket, a Balaton történetét, igen! A kiállítás 11 termen keresztül kíséri végig a látogatókat, és mutatja be a legnagyobb tavunk izgalmas történetét.

Balatoni múzeum, Keszthely

Fotó: balatonimuzeum.hu


2. Amazon ház, Keszthely
8360 Keszthely, Kastély utca 11.

Az Amazon Ház Látogatóközpontja az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét tárja a látogatók elé. Az interaktív kiállításon bepillantást nyerhetünk az elmúlt századok utazásainak történetébe, a kocsik, a hajók, az autók és a léghajók világába, amiért a gyerekek különösen lelkesednek.


3. Pannoncsillagda, Bakonybél
8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 9.

Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő centruma, és ahol a határ valóban a csillagos ég! Meteorit simogató, Mars robot, szkafander ruha, érintőképernyős űrutazás, katapultrepülés, planetárium, távcsőpark, 3D-s Mars mozi ejti ámulatba az interaktív kiállítás látogatóit.

Pannoncsillagda, Bakonybél

Fotó: Pannoncsillagda

4. Levendulaház Látogatóközpont, Tihany
8237 Tihany, Major utca 67.

Interaktív kiállítás a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levendula-termesztésről. Kisfilm hozza közelebbre a Tihanyi-félszigetet és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot. Levendula ajándékbolt, teázó, kézműves foglalkoztató, élménykert és nyugis kikapcsolódás várja a családokat a Belső-tó partján.

Levendulaház Látogatóközpont, Tihany

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

5. Vitorlásmúzeum, Balatonfüred
8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.

Az interaktív kiállítás hajó maketteken, kisfilmeken és archív fotókon keresztül mutatja be a magyar vitorlástörténetet. A vihar szimulátorban veszélytelenül ki lehet próbálni, milyen érzés a viharos Balatonon hajózni. Egy másik teremben azt, hogy hogyan kell különböző vitorlás csomókat kötni. A kültéri teraszon pedig hullámlovas deszkákon lehet egyensúlyozni, vitorlás hajót imitáló hintán himbálózni, a gyerekek pedig egy élménymedencében versenyeztethetik a papír hajóikat.

6. Batsányi-kilátó, Balatongyörök

A balatongyöröki Pap-hegy csúcsáról páratlan kilátás nyílik a Balaton-felvidékre. Megközelíthető a Bélapi pihenőtől vagy a Szépkilátótól a Szerelemdombon keresztül, vagy a Szépkilátótól induló piros háromszög jelzésen – ez utóbbi nehezebben járható, kevésbé kényelmes útvonal.

Batsányi-kilátó, Balatongyörök

Fotó: balcsi.net


7. Kisfaludy kilátó, Badacsonytomaj

A kilátó a Badacsony 438 méteres magassági pontjánál épült, ahonnan a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul a vállalkozó kedvű túrázók szeme elé. A kilátó 18 méter magas és a Szent György-hegytől egészen a déli parton található fonyódi hegyekig körpanorámában gyönyörködhetünk.

8. Csillagvizsgáló, Balatonfűzfő
8184 Balatonfűzfő, Sport Centrum területe

Kultúra és tudomány kicsiknek, nagyoknak, kezdőknek és profiknak a Balaton csillagvizsgálójában.

9. Balatoni Bob- és Szabadidőpark, Balatonfűzfő
8184 Balatonfűzfő Uszoda u. 2.

A balatoni bobpálya Balatonfűzfő egyik legszebb erdei területén található, amely régóta a környékre látogató családok kedvelt kirándulási célpontja. A 20.000 m² alapterületen fekvő bobpálya legmagasabb pontjáról csodálatos panoráma nyílik a Balatonra. További izgalmas szórakozást nyújt a pálya mellett felépített Serpa Kalandpark és a Paintball pálya.

10. Pele-körút Tanösvény, Csopak
8229 Csopak, Kossuth u. 16.

A tanösvény a barátságos hangulatú Balaton-parti falu, Csopak belterületén, egy 1,5 hektáros parkban található Az ösvény többek között bepillantást enged a Balaton-felvidék elmúlt fél milliárd évének földtörténeti eseményeibe. Kellemes program kisgyerekekkel is.

Pele-körút Tanösvény, Csopak

Fotó: itthon.hu
 

Program gyerekkel a Balaton déli partján

1. Balatoni hajózás történetét bemutató kiállítás, Balatonföldvár
8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50.

Itt található a Balaton legmagasabb kilátója, amely 65 méter magas! Szép időben eddig is a Balaton egyik legszebb kilátópontjának tartották a földvári magas partot, a nemrégiben átadott kilátóval kiegészülve még különlegesebb élményt nyújt. Balatont és a balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállítás 400 négyzetméteren. Terepasztalokkal, makettekkel, filmvetítésekkel, szimulátorokkal mutatják be a hajózást a kezdetektől napjainkig.

Balatoni hajózás történetét bemutató kiállítás, Balatonföldvár

Fotó: hajozas.hu
 

2. Kalandpark, Zamárdi
8621 Zamárdi, Siófoki út

A gyönyörű, harmincötezer négyzetméteres ligetben található kalandpark végtelen lehetőségeket tartogat a családi szabadidő aktív eltöltésére. Kölyökpályák már 3 éves kortól használhatóak.150 cm alatt a gyermek és juniorpályák használatára van lehetőség, 150 cm felett pedig teljes pályahasználat. Nagy erejű szél, vihar, eső esetén az akadályok használatára nincs lehetőség

3. József Attila Emlékház, Balatonszárszó
8624 Balatonszárszó, József Attila utca 7.

Az emlékház érdekessége, hogy egykor József Attila családjának a tulajdonában állt, akkoriban panzióként üzemelt, és a költőóriás innen indult el utolsó útjára, a közelben található vasútállomásra. A Balaton-part egyik leginnovatívabb kiállításaként számon tartott kiállítást nagy gyerekkel érdemes felkeresni, akik már tanulják az iskolában József Attilát. Rengeteg idézettel, kordokumentummal terelgetik a látogatókat a jó ízléssel kialakított emlékközpontban, ahol egy-egy korabeli fotó, barátoktól származó idézet, eredeti műtárgy segít József Attilát még jobban megérteni.

József Attila Emlékház, Balatonszárszó

Fotó: ilovebalaton.hu
 

4. Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár
Az impozáns gömbkilátó Balatonboglár jelképévé vált. A fantasztikus kilátás évente több ezer embert vonz. A parkban található még egy 500 méter hosszú és zajtalan bobpálya, amelyet minden gyerek örömmel kipróbál.

5. Panoráma-sétány, Fonyód

A fonyódi Várhegyen épült meg a Balaton part egyik legszebb körpanorámájú kilátója, amelynek tetejéről páratlan látványban lehet részünk – innen ellátni Keszthelytől Tihanyig, illetve Észak-Somogy dimbes-dombos, lápvidékes tájait is megcsodálhatjuk.

6. Kisvasút, Balatonfenyves
8646 Balatonfenyves, Kölcsey Ferenc u. 9.

A balatonfenyvesi Kisvasút az 50-es évek óta közlekedik Balatonfenyvesről a Nagybereken át. A 76 cm-es síneken közlekedő kisvasút eredetileg üzemi vasútként üzemelt. A kisvasút menetrendjét erre a linkre kattintva éred el >>


Kisvasút, Balatonfenyves

Fotó: mav.hu

7. Óriáskerék, Siófok
8600 Siófok, Kinizsi utca

A Balaton leggörgősebb látványossága! Utazási idő körülbelül 10 perc. A jegy 3 teljes menetre szól. A kabinban 6 fő utazhat egyszerre. Az Óriáskerék jegy ára 14.00 és 19.00 óra között a strandbelépőt is tartalmazza. Bejárat a Kinizsi utca felől.

Óriáskerék, Siófok

Fotó:siofokoriaskerek.hu

8. Víztorony, Siófok
8600 Siófok Főtér 1.

A Víztorony Siófok legemblematikusabb épülete, amely a város szívében emelkedik a magasba. A műemlék különlegessége, hogy a toronyba, az épület kilátó szintjeire 2 panorámalifttel juthatunk fel, ahonnan lélegzetelállító balatoni panoráma tárul elénk. A felső rész külön érdekessége, hogy forgásával egyhelyben ülve egy üdítőital mellett lehetőség van a teljes körpanoráma megtekintésére.

Víztorony, Siófok

9. Töreki Tavak Tanösvény, Siófok
9 kilométeres csodálatos tanösvény, amely a jellegzetes állat- és növényvilágot mutatja be tájékoztató táblák segítségével. A tanösvény kezdete a 7-es főút 116 és 117 km szakasza között, az AVANTI benzinkút mögött található.

Töreki Tavak Tanösvény, Siófok10. Napfény Udvar Mini gazdaság
Balatonszárszó, Szóládi utca 75.

A minigazdaságba mini látogatókat és szüleiket várják, ahol testközelből bemutatkozik a háztáji parasztudvarok állatvilága. Lehet simogatni, etetni az állatokat. A gyerekek részt vehetnek az ismerkedés a lóval programon.

 

Fotó: utazzitthon.hu

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás