Szülő- és gyereknevelés

Ezt kell tudnia egy leendő elsősnek - még nem késő gyakorolni

Ha most megy első osztályba a gyereked, érdemes átvenni, mi az, amit a nyár folyamán még tanítgathatsz neki.

Az óvodából iskolába kerülés óriási ugrás: a 6-7 éves, aki nemrég még mackónadrágban kúszott-mászott a padlón, a dadus néni segített neki cipőt kötni, és anya adta át reggelenként az óvónőnek, most egyik napról a másikra egy hatalmas intézménybe kerül, ahol hirtelen tonnányi elvárás zúdul a nyakába. A váltás minden gyereket megvisel többé-kevésbé, de szülőként segíthetsz.

Mit nem kell megtanítani a leendő elsősnek?

Kezdjük azzal, amire felesleges időt pazarolni. Nem szükséges, hogy egy első osztályba lépő gyerek ismerje a betűket és a számokat. Nem kell angolul mondókáznia sem. Ha az alapok rendben vannak, ezekre az iskola fogja majd megtanítani.

Mit kell tudnia egy leendő elsősnek?

Önállóság

Ebben a tekintetben van a legnagyobb szakadék egy óvodás és egy iskolás között. Eddig te kísérted be kézen fogva az oviba, segítettél neki az öltözködésben, a dolgai elrendezésében. Most egyedül kell megtalálnia az osztálytermet, átvenni a benti cipőt, megjegyezni, melyik fogason hagyta a pulóverét. Szinte kikerülhetetlen, hogy néhány ruhadarabja el ne vesszen - ezeket szerencsés esetben az iskolai nyílt napon meglelheted a talált tárgyak között -, és még az a jobbik eset, ha a könyveit, füzeteit nem hagyja el.

Bár ezek szinte elkerülhetetlen dolgok, bizonyos területeket nagyban segítheted az önállósodását. Jó, ha az alábbiak már magabiztosan mennek az első osztályos gyereknek:

 • Cipőfűzés

 • Teljesen önálló öltözés: gombok kezelése, cipzár felhúzása is

 • Önálló mosdóhasználat: ebben nem csak a tisztálkodás és a kézmosás tartozik bele, hanem az is, hogy képes legyen a szünetre időzíteni a vécéhasználatot. Sok iskolában nem is szívesen engedik ki a gyerekeket óra alatt pisilni. Erről meglehet a véleményünk, vannak, akik szerint ez egyenesen jogszerűtlen, de a tényen nem változtat: hacsak lehet, a gyerek a szünetben intézze ezt el.

 • Önálló étkezés, kés-villa magabiztos használata. Már elsőben is szólnak érte, ha a napközis tanítónak 30 rántott húst kell felszeletelni. Nyugodtan adj kést a gyerek kezébe, ennyi idősen már jól tudják használni.

Kommunikáció:

Ideális esetben egy első osztályt kezdő gyerek már szépen, tisztán ejti hangokat, de ha ez még nem is tökéletes, ebben az időben is foglalkozik velük logopédus. A következő dolgokat azonban nem árt átvenni, beszélgetni róla otthon is:

 • Alapvető udvariassági szabályok, köszönés, udvariassági formulák (“légy szíves”, “köszönöm” “elnézést” stb.)

 • Tiszta, kerek mondatok használata, kéréseit, kérdéseit világosan ki tudja fejezni

 • Korának megfelelően ismerje az évszakokat, hónapokat, tudja a saját és a családtagjai nevét, a rokoni viszonyokat

Figyelem

Ez az évek folyamán lassan magától is fejlődik, de otthon is gyakorolhatjátok. Mesélj neki sokat, beszélgessetek, próbáld meg a maga szintjén bevonni a házimunkába:

 • Legyen képes 15-20 percig olyasmire is odafigyelni, ami nem különösebben érdekli

 • Tudjon együttműködni a társaival, csoportos feladatokban tevékenyen részt venni úgy, hogy másokat is hagy érvényesülni

 • Mesére figyeljen oda, képes legyen befejezni, a tartalmát összefoglalni.

 • Legyen egy alapvető rendszeretete, tudja rendszerezni a dolgait, emlékezzen rá, mit hova tett (ideális esetben a helyére.)

Mindemellett ne feledd Vekerdy Tamás örök érvényű megállapítását: iskolába óvodások mennek. Nem kell, hogy minden azonnal gördülékenyen és hibátlanul működjön. Ha az alapok rendben vannak, kisebb döccenőkkel, de jól fog menni a váltás.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás