Szülő- és gyereknevelés

Hogyan legyen családod empatikusabb? Segítsd gyermeked fejlődését érzelmileg intelligens környezet kialakításával

A gyermeked is elsírja magát, amikor te sírsz? Minden hajléktalannak szeretne pénzt adni? És van olyan kisgyermek is, aki nem veszi észre sem a édesanyja könnyeit, sem a hajléktalanokat? Általában az elsőszülöttekben természetesen megjelenik az empátia? A második gyerekekben pedig nem annyira jellemző?

Szakértők szerint az empátia a gyökere annak, hogy mit jelent embernek lenni, és ez minden jól működő – személyes és szakmai – kapcsolat magja, alapja. Egyes gyerekeknél jobban működik, mint másoknál. De ne aggódj, az empátia – mások érzéseinek megértése és megértésének képessége – a szakértők szerint fejleszthető, tanulható és gyakorolható.

Az empátia szótári definíciójából hiányzik az a mélység, amely változáshoz vezet, és igazi, hiteles kapcsolatokat hoz létre – mondja Richard Weissbourd, az empátiával és szülői neveléssel foglalkozó szakértő, a Harvard Egyetem Making Caring Common projektjének társigazgatója. Az empátia feloldhatja a határokat és azonnali cselekvésre késztethet.

Megváltoztathatja-e a világot az empatikus gyerekek generációja? Képzeljünk el egy olyan világot, amelyet együttérző emberek vezetnek. Nem létezik benne éhség, nincsenek hajléktalanok vagy háború. Képzeld el, hogy az iskolák tele vannak együttérző emberekkel. Nem létezik a zaklatás, arról nem is beszélve, hogy empatikus alapokon nyugvó otthonokban kevesebb konfliktus is lesz.

Hogyan alakíthatunk ki otthon empatikus környezetet? Nos, ahhoz, hogy empátiát tanítsunk, empátiát is kell mutatnunk. A „csináld úgy, ahogy én mondom, de ne úgy, ahogy mutatom” nem működik. A gyerekek nagyon figyelnek a szülőkre – és le is utánozzák őket. Próbáld ki az alábbiakat, hogy erősít gyermekedben az együttérzést és elkerüld, javítsd a romboló mintákat, szokásokat.

1. Másokról gondoskodó modell

Mutass több törődést a hozzád nem közelálló emberekkel, valamint tedd ezt családtagjaiddal, barátaiddal és munkatársaiddal is. Adj a postásnak egy üveg hideg vizet a rekkenő hőségben. Csatlakozz és énekelj egy utcazenésszel egy általad ismert dalt. Beszélgess idegenekkel az élelmiszerboltban.

Ne ítélj el másokat. Ne személyeskedj. Ne légy durva és tiszteletlen. Ne beszéld ki a szomszédjaidat, különösen azokat ne, akikkel együtt grillezel.

2. Légy elnéző

Ne feledd, a megbocsátás nem a másik személyről szól, hanem arról, hogy te hogyan viselkedsz és érzel. Hagyd, hogy gyermeked azt lássa, hogy te teszel a kapcsolatokért és önmagadért.

Ne haragudj, ne állj bosszút, ne légy rosszindulatú vagy barátságtalan, és ne részesítsd néma, tüntető bánásmódban szeretteidet.

3. Engedd el az előítéleteket és a sztereotípiákat

Ösztönözd gyermekeid, hogy legyenek befogadók, ami azt jelenti, hogy neked is befogadónak kell lenned. Milyen a baráti társaságod?

Ne félj beszélni gyerekeiddel rasszról, egyenlőtlenségről, sztereotípiákról és a diszkriminációról. Ha előítéletet vagy sztereotípiát észlelsz, legyél tudatos és ítéletmentes.

4. Segíts nekik megtanulni felismerni, kifejezni és kezelni érzéseiket

Gyermeked egyéb érzései akadályozhatják az empátiát, állítja Weissbourd. Segíts gyermekednek megtanulni felismerni mások érzéseit, amikor könyvet olvas, filmet vagy tévéműsort néztek.

Ne zárd le gyermeked kíváncsiságát olyan kifejezésekkel, mint: „Nem akarom hallani” vagy „A nagylányok nem sírnak.” Ne hagyd figyelmen kívül érzéseiket, azokat sem, amelyeket nehezen tudnak kifejezni, vagy amelyeket megpróbálnak elnyomni magukban.

5. A felelősségvállalás ösztönzése

Engedd, hogy gyermekeid részt vegyenek az otthoni dolgokban. Tartsatok családi kupaktanácsot, ahol meghallgatjátok aggodalmaikat, és kikéritek véleményüket. Adj nekik házimunkát, és tanítsd életvezetési készségekre. Engedd, hogy csatlakozzanak közösségi és önkéntes tevékenységeidhez.

Biztasd, ha arra vágynak, hogy segítsenek másokon, még az idegeneken is – miközben a kedvesség és a biztonság közötti egészséges egyensúlyt tanulják.

6. Ismertesd meg őket az irodalommal és a művészettel

Vedd körül gyermeked más kultúrákból származó változatos könyvekkel és zenékkel. Minél többféle, annál jobb! A képek, a könyvek és a zene mind lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy megtapasztalják egy másik ember világát. Ráadásul ötleteket, lehetőségeket adnak a továbbiakhoz.

Hagyd, hogy szárnyaljon a képzeletük!

A cikk forrása: www.greatschools.org

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás