Szülő- és gyereknevelés

Felesel és szemtelenkedik

Mit teszel, ha a gyereked nem hallgat rád, szemtelenkedik, rád üvölt, és netán még meg is üt?

A kis- és nagy kamaszokkal nem könnyű az élet, ilyenkor meg kell próbálni túl lenni ezen az életszakaszon, a folyamatos harcoknak, erőfitogtatásoknak sok értelme nincs. Hiszen a kamaszkor pontosan a lázadásról szól, amikor a fiatal szembe megy a társadalmi normákkal, a felnőttek értékszemléletével.

Saját maguk alakítanak ki idealista világszemléletet, fellázadnak a hagyományos eszmék ellen. De természetesen mindennek van határa, és ha ezt a fiatal átlépi, akkor válaszlépéseket kell tenni.

Lássuk melyek ezek!

1. Őszinte beszéd

A pszichológusok úgy vélik, hogy az őszinte beszélgetések segítenek megelőzni, vagy csillapítani a feszült szülő-kamasz viszonyt, hiszen ha kialakul a kölcsönös bizalom, akkor az már egy nagy haladásnak számít. Bátorítsd a gyerekedet arra, hogy mondja el őszintén, amit érez, amit gondol, és maradjon hiteles önmagához. Biztosítsd arról, hogy bármi is történjék, te mindig mellette állsz, szeretni, támogatni fogod őt.

2. Szerezd vissza a hatalmad, de okosan

A család az nem egy demokratikus közösség, ott a felelősség a szülőké, tehát a kiskorú gyerekeikért is ők felelnek. Tehát ha vannak gyerekeid, a hatalom, az irányítás a te kezedben van, neked kell döntéseket hoznod, te kell egyben tarts mindent. Persze, a kamaszok fellázadnak bizonyos szabályok ellen. Bizonyos helyzetekben engedned kell, de fontos az is, hogy ennek tükrében a tinédzser is betartsa a szabályokat.

3. Az agresszivitásnak nem lehet helye

Ha nem is könnyű, minden helyzetet a legjobb, ha higgadtan kezelsz, mert az agresszív magatartás nem nem vezet semmi jóra. A bölcsesség, tapasztalat jele, hogy a nehézségeket nyugodtan, ésszerűen tudod kezelni, amivel példát mutatsz a gyerekednek.

4. Bizonyos esetekben közbe kell avatkoznod, mert a hallgatással nem teszel jót

Sokszor a kamaszok nem tudják, hogy milyen veszélybe sodorják magukat, mert még nincs elég tapasztalatuk. Természetesen ahhoz, hogy legyen tapasztalatuk, engednek kell, hogy felfedezzék maguknak a világot, de egy bizonyos korlátok között. Tudatosítsd a gyerekedben, hogy a hibák elkövetéséért vállalnia kell a felelősséget, mert mindig mindent nem úszhat meg.

5. Jelezd a gyerekednek, hogy az ő véleménye is számít és fontos

A kamasz gyerekek nagyon érzékenyen tudnak reagálni, ha az életüket érintő dolgokról nem kérik ki a szüleik a véleményüket, és úgy hoznak meg döntéseket. Ilyenkor úgy érzik, hogy a felnőttek semmibe veszik őket. Nagyon fontos, hogy a gyerekeid szempontjait is figyelembe vedd, mielőtt döntés születne, legalább törekedj a kompromisszumra, mert a kamaszok nem mindig makacsok, ha érzik, hogy fontosak, hajlandók tárgyalni és lejjebb adni az elveikből.

 

A cikk forrása: filantorpikum.com
Fotó: Gettyimages.com

Nem ellenőrzött tartalom.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás