Szülő- és gyereknevelés

Négy fontos alapismeret, amelyeket az anya feladata már kislánykorában megtanítani lánygyermekének

Álmatlan éjszakákat tölteni bölcsője ringatásával, vigasztalni, amikor vigasztalhatatlannak érzi magát, és támogatni abban, ami éppen a világ legfontosabb dolgává lépett elő számára – számtalan olyan dolog van, amit egy szerető anya megtesz kis hercegnője számára. Mindezeken túl és mellett, a lányos anyukák egyik legfontosabb küldetése/feladata, hogy olyan lényeges életleckéket is átadjanak kislányaik számára, amelyek segítenek nekik abban, hogy erős és boldog emberré váljanak felnőtt életük során. Az alábbiakban csokorba szedtünk négy olyan tanítást, amelyeket a szakértők szerint egy anya köteles már kislánykorában megtanítani a lányának.

1. Segíts neki megérteni, hogy a “nem” egy mindig elfogadható válasz

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

chrissy teigen (@chrissyteigen) által megosztott bejegyzés,

 - hogy vannak helyzetek, amikor a „nem” a jó válasz
 - hogy nemet mondani lehet és kell is egy nőnek

A legtöbb szülő igyekszik megtanítani gyermekének, hogy udvarias legyen, és tiszteljen másokat, és hogy miközben a legtisztábban próbálja kifejezni érzéseit, úgy válogassa meg szavait, hogy ne sértsen meg senkit vele. Ez természetesen helyes és dicséretes dolog, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy arra is szükséges megtanítani gyermekeinket, hogy világosan és egyértelműen „nem”-et tudjanak mondani olyan helyzetekben, amikor valóban nemet szeretnének mondani / ki szeretnék fejezni elutasításukat.

Sajnálatos tény, hogy a gyermek nagy része ki van téve mindenféle fizikai és lelki abúzusnak a világ minden részén. A gyerek biztonsága érdekében, a szakértők szerint létfontosságú, hogy megtanítsuk őket arra, hogy hogyan kell nemet mondani – adott esetben magyarázkodás nélkül. Ennek egyik módja, hogy ha részletesen átbeszéled kislányoddal mindazokat a helyzeteket, amelyekben nemet mondani kényszerülhet, és megmutatod neki, hogy hogyan kell kifejezni az egyet-nem-értést és visszautasítást. Hogy hogyan lehet világos és határozott nemet mondani, indoklás és magyarázat nélkül.

2. Tanítsd meg értékelni saját testét/szépségét és mutass jó példát ebben

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) által megosztott bejegyzés,

Szakértők szerint az, hogy egy kislány elégedetlenné válik a testével és kinézetével, nagyon sok esetben arra vezethető vissza, hogy az édesanyjuk túlságosan elfoglalt a saját súlyával és aggódik a nemkívánatos súlygyarapodása miatt. Ilyen esetekben, a kislány is elkezdheti szégyellni a testét, ami alacsony önértékeléshez, evészavarokhoz, vagy akár depresszióhoz is vezethet.

Tehát ha valaha is azon kapnád magadat, hogy kislányod jelenlétében készülsz szidni magad azért, mert fölszedtél néhány kilót, és így most szörnyen nézel ki, akkor először gondolja arra, hogy a te megnyilvánulásod hogyan befolyásolja majd az ő önértékelését. A blamázs helyett találj valami, amit megdicsérhetsz magadon, és mutass jó példát a kislányodnak ezzel is, hogy hogyan viszonyuljon a saját testéhez.

3. Mondd el neki, hogy segítséget kérni rendben van és nem a gyengeség jele

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kourtney Kardashian (@kourtneykardash) által megosztott bejegyzés,

Az erős nő pozitív képzetét, aki mindig és mindent megold és mindenen győzedelmeskedik, jó ideje hordozzuk magunkban.  A valóságban azonban segítséget kérni néha szükséges és hasznos, amely képességgel azonban a gyerekek nem feltétlenül rendelkeznek. Vannak közülük olyanok, akik hamar befrusztrálódnak és – mondván, hogy ők erre úgy sem képesek – idejekorán feladják. Mások, a perfekcionizmusra hajlamosak, és csak azért sem kérnek segítséget a felnőttektől, így a hiábavaló próbálkozás okoz nekik szükségtelen frusztrációt és szenvedést.

Próbáld elmagyarázni a lányodnak, hogy segítséget kérni nem a gyengeség vagy inkompetencia jele, hanem egyszerűen emberi tulajdonság: segítséget elfogadni és adni is tudni kell, így haladunk előre az életben. Beszéljetek át és játszatok el különféle helyzeteket, amelyekben segítségre szorulhat, és mutasd meg neki, hogy kiktől és milyen módon kérhet segítséget, ha a szükség úgy kívánja. (Angolul tudóknak online útmutatás is létezik itt a gyermek természetére alapozott megfelelő tanítási stratégia kiválasztásához.)

4. Tanítsd meg arra, hogy ne keresse, hanem teremtse meg a saját boldogságát

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jennifer Lopez (@jlo) által megosztott bejegyzés,

Az alacsony önértékeléstől szenvedő személy csak mások jóváhagyására és szeretetére támaszkodva tudja boldognak érezni magát, így állandóan ezt keresi. Hosszú távon ez kapcsolatfüggőséghez vezethet, ahol az egyik partner teljesen a másik fél szükségleteinek szolgájává válik, és folyamatos önfeláldozás árán igyekszik életben tartani a kapcsolatot.

Segíts megértetni a lányoddal, hogy ő elég úgy, ahogyan van, hogy képes megteremtenie a saját boldogságát, és az önértékelés és önbizalom kulcsa nem a külső világban, hanem benne magában található. Szakértők szerint bizonyos szokások és tevékenységek közvetlen összefüggést mutatnak a szubjektíven átélt boldogság mértékével, és azt javasolják, hogy bátorítsuk gyermekeinket az ilyen tevékenységek végzésére és szokások kialakítására, mint pl.:

•            a pozitív gondolkodás gyakorlása
•            a hála felébresztése magunkban és az egymás kedvéért tett dolgok értékelése és megköszönése
•            jókedvet és lelkesedést okozó tevékenységek végzése
•            örömöt találni a hétköznapi dolgokban
•            rendszeres testmozgás és egészséges táplálkozás

Ne feledkezz meg arról, hogy bármit is igyekszel tanítani gyermekeidnek, ők mindig modellként tekintenek rád, és utánozni fogják az általad megnyilvánított attitűdöket és viselkedési mintákat – ezért nagyon fontos a példa, amit mutatsz nekik.

4 Crucial Lessons a Mother Needs to Teach Her Daughter While She’s Still a Little Girl
© katehudson / Instagram© katehudson / Instagram

Vannak gyermekeid? Milyen fontos alapdolgokra tanítottad meg őket, míg még kicsik voltak? És milyen életleckéket tanítottak meg ők neked?

A cikk eredetije és a totók forrása: https://brightside.me/
Nyitókép: freepik.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás