Szülő- és gyereknevelés

Felmondott a Meta vezető pszichológusa

A Meta egyik vezető pszichológusa, aki az öngyilkosság megelőzésével és az önkárosítással kapcsolatban adott eddig tanácsokat a vállalatnak, felmondott. Azzal vádolja a technológiai óriást, hogy "szemet huny" az Instagramon található káros tartalmak felett, többször figyelmen kívül hagyja a szakértői tanácsokat, és szerinte a vállalat káros tartalmakkal próbálja a sebezhető fiatalokat a képernyőjükhöz kötni a cég profitja érdekében.
(A nyitókép csak illusztráció, forrás: Freepik)

 

Lotte Rubæk, aki több mint három éve tagja a Meta globális szakértői csoportjának, a The Guardian hétvégi magazinjának, az Observernek elmondta: a technológiai óriásvállalat folyamatos mulasztása az önkárosító képek eltávolításában a platformjairól "arra készteti" a kiszolgáltatott fiatal nőket és lányokat, hogy tovább ártsanak maguknak, és hozzájárul az öngyilkossági adatok emelkedéséhez.


Fotó: Facebook

Rubæk: "A Meta káros tartalmakkal köti a képernyőhöz a fiatalokat"

A dán pszichológus annyira kiábrándult a vállalatból és a változás iránti látszólagos szándék hiányából, hogy felmondott a csoportnál, azt állítva, hogy a Meta nem törődik a felhasználók jólétével és biztonságával. Szerinte a valóságban a vállalat káros tartalmakkal próbálja a sebezhető fiatalokat a képernyőjükhöz kötni a profit érdekében – írja a The Guardian.

A Meta "sok trükköt alkalmaz", hogy megkerülje a tartalmak eltávolítását – mondta Rubæk a lapnak adott interjúban."

   A mesterséges intelligencia nagyon okos, még a legkisebb mellbimbót is megtalálja egy fotón. De amikor az önkárosításról készült grafikus képekről van szó, amelyek bizonyítottan másokat is arra ösztönöznek, hogy kárt tegyenek magukban, akkor már más a helyzet.

- tette hozzá.

"A felszínen úgy tűnik, hogy a szakértői csoportok törődnek a felhasználókkal, de a színfalak mögött mégis egy magasabb prioritás van napirenden."
Ez a napirend szerinte az, hogy "hogyan tartsák meg a felhasználóik interakcióját és hogyan keressék a pénzüket azzal, hogy a képernyő szorításában tartják őket, adatokat gyűjtenek róluk, eladják az adatokat és így tovább".

Meta: "Komolyan vesszük az önkárosítást, öngyilkosságot"

A Meta szóvivője elmondta: "Az öngyilkosság és az önkárosítás összetett kérdés, és mi hihetetlenül komolyan vesszük. Évek óta konzultálunk biztonsági szakértőkkel, többek között az öngyilkossági és önkárosítási tanácsadó csoportunk tagjaival, és visszajelzéseik segítettek minket abban, hogy továbbra is jelentős előrelépéseket tegyünk ezen a téren.

   "Legutóbb bejelentettük, hogy az öngyilkosságot és önkárosítást tárgyaló tartalmakat elrejtjük a tizenévesek elől, még akkor is, ha azokat olyan valaki osztja meg, akit követnek, és ez egyike azon frissítéseknek, amelyeket a tanácsadóinkkal folytatott átgondolt megbeszélések után hajtottunk végre.

Rubæk biztonságosabb közösségi platformokért dolgozott

Rubæket, aki a dán fővárosi gyermek- és serdülőkori pszichiátria önsértési csoportját vezeti, először 2020 decemberében keresték meg azzal, hogy csatlakozzon a szakértőkből álló, 24 tagot számláló, nyilvánosan jegyzett, válogatott grémiumhoz. A meghívásra azután került sor, hogy a dán DR televízió dokumentumfilmje nyomán nyilvánosan bírálta az akkor még Facebook néven ismert Metát egy norvégiai és dániai fiatal nők öngyilkosságával összefüggésbe hozott Instagram-hálózat miatt.

A pszichológus szakember abban a reményben egyezett bele a csatlakozásba, hogy segíthet a platform megváltoztatásában, hogy biztonságosabbá tegye azt a fiatalok számára. Miután néhány évig figyelmen kívül hagyták javaslatait - az eredeti hálózat, amelyet kritizált, még mindig létezik -, arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedések csak látszatintézkedések, ezért felmond.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás