Szülő- és gyereknevelés

HAGYD A GYEREKET HIBÁZNI, A JAVÁRA VÁLIK. HA TÚLFÉLTED, AZZAL CSAK ÁRTASZ NEKI

Helikopterszülőnek azt nevezzük, aki állandóan a gyereke feje fölött köröz, nem hagyja, hogy hibázzon, túlfélti őt és minden lépését követi. És mivel mindannyian a legjobbat akarjuk a gyerekeinknek, joggal merül fel a kérdés: mi baj lehet ebből?

A helikopterszülők rövid távon hasznosak lehetnek a gyerekek számára. Mindig ott vannak, ha szükség van rájuk, segítenek megtalálni a helyes utat, ezzel lehetőséget sem adva a gyerekeknek arra, hogy hibázzanak. Ez nyilván sikerélményeket ad a gyereknek: gondolj csak bele, mennyivel könnyebb jól teljesíteni, ha van mögötted egy támogató csapat, mint ha teljesen egyedül kellene elérned a céljaidat. A helikopternevelés hosszú távú hatásait vizsgáló kutatások eredményei szerint azonban vannak problémák, amik jellemzően a túlféltett gyerekek felnőttkorában alakulnak ki.

#1 Egészségügyi problémák

Egy 2016-os kutatás eredményei szerint a helikoptergyerekek felnőttkorban nagyobb valószínűséggel szenvednek valamilyen egészségügyi problémától. Ennek oka igen egyszerű: gyerekként sokan nem tanulták meg, hogy mit kell tenni az egészségük megőrzése érdekében, hiszen minden esetben a szüleik utasítását követték. A túlféltő szülők gyakran a kelleténél jobban aggódnak a gyerekek egészségéért, ebből kifolyólag pedig folyamatosan emlékeztetik őket a tennivalókra. A kutatások eredményei szerint azonban az így felnövő gyerekek nem tanulnak meg figyelni a testük jelzéseire, így hajlamosak elhanyagolni az egészségüket is.

#2 Túlzott egocentrizmus

A helikopterszülők hajlamosak annyira sokat foglalkozni a gyerekükkel, hogy ezzel már kis korban hozzászoktatják őket ahhoz, hogy ők a világ közepe. Ez a hozzáállás, miszerint ők a különlegesnél is különlegesebbek, attól bizony nem múlik el, hogy a gyerek betölti a tizennyolcat. Az Arizonai Egyetem kutatói azt találták, hogy a helikoptergyerekek felnőttként hajlamosak úgy érezni, hogy ők többet érdemelnek, nekik több minden jár, mint a társaiknak. Más tanulmányok eredményei következetesen összekapcsolják ezt az érzést az élettel való folyamatos elégedetlenséggel.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvashat. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás