Szülő- és gyereknevelés

„Hagyom, hogy a gyerekeim kávét igyanak, borotválják a fejüket és azt egyenek, amit akarnak – az a lényeg, hogy boldogok legyenek”

A 29 éves Mara Doemland szabadelvű módszerekkel neveli négy gyerekét, így például nem szabja meg, mit egyenek, vagy mit vegyenek fel. A négygyerekes anyuka nevelési elvének alapja egyszerűen abban rejlik, hogy semmiben nem korlátozza a gyerekeit – így például kávézhatnak, mezítláb járhatnak odakint, ugyanakkor azt esznek és viselnek, amit csak akarnak - olvasható a twice.hu oldalán.

Az édesanya azt mondja, ő maga is mezítláb jár, amikor csak teheti, és gyerekeinek is megengedi ugyanezt, ha kedvük van hozzá. A gyerekek, a kilenc éves Emmy, a hétéves Murphy, az ötéves Ripley, és a kétéves Indy nemcsak ebben, de gyakorlatilag minden másban is teljes szabadságot élveznek - írja a twice.hu.

Mara arra buzdítja őket, hogy játsszanak az esőben, és nem szabja meg nekik, mit ehetnek. Szerinte ez oda vezet, hogy a gyerekek nagyobb valószínűséggel esznek zöldségeket, gyümölcsüket, mintha rájuk kényszerítené azokat.

Mara még azt is megengedte lányának, Emmynek, hogy leborotválja a saját haját, és azt mondja, ha a fiai például rózsaszín ruhát akarnak viselni, nyugodtan megtehetik. Mara, aki a texasi Corpus Christiben él gyerekeivel, azt mondja, számára az az elsődleges szempont, hogy a gyerekei boldogok legyenek.

„Ha akarják, hagyom, hogy mezítláb járjanak, amennyiben nem túl forró az aszfalt. Emmy és Indy szeretnek mezítláb járni. Hagyom, hogy kávét igyanak, ha meg akarják kóstolni, de nem úgy isszák a kávét, mint a felnőttek, nem isznak egész nap eszpresszót. Ha esik az eső, mindannyian kimegyünk, és játszunk az esőben. Felszabadító érzés, de persze minden csupa kosz lesz” – magyarázta a nő, aki először 19 éves korában lett édesanya, és kezdetben még nagyon szigorú szülő volt, de aztán megtanulta, hogy engedheti meg a gyerekeinek, hogy meghozzák a saját döntéseiket.

Elmondása szerint ez a szabadelvű nevelés csökkentette a gyerekek cukor utáni vágyát is, így maguktól is egészségesebben táplálkoznak, és nem kell szigorú étrendet rájuk erőltetnie.

„Amikor Emmy megszületett, először nagyon szigorú és türelmetlen voltam” – magyarázta. „Nem korlátozom, mit ehetnek meg a gyerekeim. Nem akarom, hogy negatív érzéseik legyenek bizonyos ételekkel kapcsolatban. Gondoskodom arról, hogy mindenféle típusú étel elérhető legyen a számukra, nincsenek olyan dolgok, amik különleges csemegének számítanának. Ha az édességek elérhetőek a számukra, valójában már nem is kívánják azokat annyira.”

Mara és élettársa, a 36 éves Christopher Mareth ugyanakkor arra biztatják gyerekeiket, hogy öltözzenek saját belátásuk szerint.

„Azt akarjuk, hogy jól érezzék magukat, és azt viseljék, ami boldoggá teszi őket. Emmy leborotválta a haját, és jelenleg kizárólag fekete, túlméretezett ruhákat visel. Azt is hagyjuk, hogy a fiúk női ruhákat viseljenek, ha akarnak. Ez az, amit szeretnek” – mondta Mara.

Az édesanya ugyanakkor arra sem kényszeríti a gyerekeit, hogy megosztozzanak a játékaikon, ha éppen nincs kedvük hozzá.

„Ha az egyik gyerekem játszik valamivel, és egy másik is játszani akar ugyanazzal a játékkal, nem kényszerítjük őket arra, hogy megosztozzanak rajta. Megtanítottuk nekik, hogy kérjenek maguknak egy kis személyes teret. Felnőttként nem mindig akarunk megosztani dolgokat, ezért nem hiszem, hogy a gyerekeket erre kellene kényszerítenünk.”

Mara még azt is megengedi a gyerekeinek, hogy homokot egyenek, ha éppen ahhoz van kedvük.

„A gyerekek mindig a szájukba vesznek dolgokat, így nem akadályozom meg őket abban, hogy homokot egyenek, és hagyom, hogy maguktól rájöhessenek, hogy az nem ennivaló. Persze kiköpik, és azt mondják, hogy undorító. Valószínűleg kipróbálják néhányszor, mielőtt megtanulnák a leckét. De inkább tanulják meg, minthogy féljenek valamitől” – mondja az édesanya.

Forrás: twice.hu
A kép forrása: twice.hu (Facebook)

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás