Híd

HÍD a generációk között
HÍD a generációk között

2012. februárjában a Babanet portállal közösen indítottuk el a HÍD a generációk között programot, melynek zárását április 29-re, a Generációk Közötti Szolidaritás Napjára időzítettük.

Az utóbbi néhány évtizedben felbomlott a többgenerációs családmodell. A nagyszülő-szülő-gyermek-unoka egységes családi ív megtört, méghozzá úgy, hogy közben nem jött létre a gondok, az együttélés, gyermeknevelés természetes feladataira választ adó „új családi modell”. Felfogásunk szerint a többgenerációs családok együttélésének olyan új modelljére van szükség napjainkban, amely képes megőrizni annak a múltban kialakult értékeit, ám a megváltozott körülményekhez, életstílushoz, ritmushoz, családi szerepekhez stb. igazodik. Ennek az „új modellnek” nincsenek a mai családok életében kialakult és főleg akár csak viszonylagosan is elfogadott „szabályai”, ebből a helyzetből számos és számtalan konfliktus származik.

Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a portálokon egyébként is jelen lévő családbarát és nagyszülő tematika még nagyobb hangsúlyt kapjon. Készítettünk egy videósorozatot családterapeuta bevonásával, szakértőink írtak cikkeket és tartottak online tanácsadást, meghirdettünk egy pályázatot olvasóink körében és online kérdőíves kutatást is végeztünk. Eredményeinket ezen az oldalon olvashatják el, illetve nézhetik meg.
 

A beszélgetőpartnerek, Horváth Ida és Horváth Magdolna várják az Önök kérdéseit, megjegyzéseit, véleményét a szerkeszto@koloknet.hu címen, vagy kommentben az oldalon. 
 

A "Mi és a nagyszülők" pályázat nyertesei:

(Kattintson a képekre!)

 Március elején kiírt pályázatunkra 39 pályamű érkezett be a megadott határidőig, ezek közül kellett a zsűrinek a díjazottakat kiválasztania, akik egy-egy könyvcsomagot nyertek. A pályázatot eredetileg két kategóriában hirdettük meg, ám a beérkezett alkotások döntő többsége a második kategóriában indult, ezért végül egy, összevont sorrend született. Az alkotások között azonban feltűnt három olyan rajz, amelynek felnőtt és értelmi-, valamint mozgássérült alkotóit a zsűri különdíjjal (oklevéllel és rajzeszközökkel) jutalmazta.

A zsűri különdíját nyerték el:

     
Halász Réka: Nekem már nincs nagymamám  
Juhász Csilla:
A nagyim és én
 
Orosz Bea: Mi szeretjük egymást

(Nagyításért kattintson a képekre!)

Köszönjük a pályázóknak a beküldött munkákat, és gratulálunk minden díjazottnak. Nyereményüket postai úton fogjuk eljuttatni. 

 

Az online családi kérdőív eredményei

A generációk közötti kapcsolatot feltérképező minikutatásunk adatai alapján készült elemzés összegzése és teljes változata már olvasható. 

 

A generációk közötti kapcsolatokról szóló további írások a Kölökneten:

Híd a generációk között

A generációk egymásba érnek

Családfa

Két legyet egy csapásra - családtörténettel a történelem és saját családunk jobb megértéséért

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!