Szülő- és gyereknevelés

Hihetetlenül jó hatással van a nagyszülőkre, ha benne lehetnek az unokáik életében!

Egy nemzetközi tanulmány kimutatta, hogy azok a nagyszülők, akik gondoskodnak unokáikról, lényegesen tovább élnek.

Szerencsés az a fiatal család, ahol odaadó nagyszülők sürögnek-forognak az unoka körül: lehozzák neki a csillagokat az égről, kitalálják a kívánságait, gyengéden kényeztetik őt, éjjel-nappal mesét olvasnak, hintát barkácsolnak a kertben vagy boldogan sütik kilószám az ízes palacsintát neki. A szoros nagyszülő-unoka szövetséggel mindenki jól jár: a szülők énidőt nyernek, a gyerek prímán érzi magát, sőt, még a nagyszülők is jól járnak. Az unokával való intenzív foglalatosság nem csak az életminőségüket javítja, hanem (a nevezett statisztikát alapul véve), életéveik is gyarapodnak - legalábbis a kutatás szerint.

Kutatás: 500 idős embert kérdeztek, 70-103 év közöttieket

Egy nemzetközi kutatócsoport (1) összehasonlította azokat a nagyszülőket, akik gondoskodtak unokáikról, azokkal a nagyszülőkkel, akik nem gondoskodtak unokákról, sőt, gyermektelen, illetve unokákkal nem rendelkező idős emberekkel is, akik ellenben a környezetükben élő más emberekről gondoskodtak. Ehhez több mint 500, 70-103 év közötti ember túlélési elemzését használták fel. A még élő résztvevőkkel az úgynevezett Berlin Aging Study keretében ötévente készítettek interjút.

A gondoskodás jót tesz

Az eredmény: az unokáikat gondozó nagyszülők fele még körülbelül tíz évvel az 1990-es első interjú után is élt, és  jól érezte magát. Hasonló volt a helyzet azoknál is, akiknek nem voltak unokáik, de támogattak másokat, például a háztartásban. Azok közül viszont, akik nem vállaltak szerepet, körülbelül a fele öt éven belül meghalt.

A kutatók azonban óva intenek attól a feltételezéstől, hogy csupán a "sok segít sokat él" elv mentén vizsgálják a kérdést. Ugyanis ha az idősek túl sokat vállalnak magukra, akkor emiatt stresszesek lesznek, így a várt pozitív egészségügyi hatás inkább negatívba fordul át. Vagy másképpen fogalmazva:

azok a nagyszülők járnak a legjobban, akik gondoskodnak ugyan az unokáikról, de vigyáznak arra is, hogy azt ne vigyék túlzásba, és emellett gondolnak magukra is.

Fotó: Getty Images

(1) A berlini Max-Planck Intézet, Bázeli Egyetem, Edith Cowan Egyetem, Nyugat-Austráliai Egyetem, berlini Humboldt Egyetem.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás