Szülő- és gyereknevelés

Hogyan mondjuk úgy nemet a gyereknek, hogy megértse? Néhány egyszerű mondat sokat segíthet

Nem minden szülő tudja a “Nemet” úgy mondani a gyerekének, hogy azt meg is értse. Ma megismertetjük veletek azokat a tanácsokat amelyek alkalmazásával könnyebb lesz a gyerekkel megértetni, hogy mit nem szabad.

“Nem” – ez nem egy kitűnő szó. Ha ezt a szót egy szülő túl sokszor használja akkor a gyerek egy adott pillanatban már nem fog reagálni rá. Minél kevesebbet használjuk ezt a szót annál nagyobb súlya lesz. Ezért próbáljuk meg csökkenteni a nem szó használatát, egyszerűen tegyük el a gyerek elől azokat a dolgokat, amelyekhez nem nyúlhat, hogy ne kelljen rászólni miattuk. Kerüljük a játéküzleteket, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy vásárolunk valamit a gyereknek.

A pszichológusok azt mondják, hogy még egy felnőtt ember agya is nehezen fogja fel azokat az üzeneteket amelyek nemmel kezdődnek, nem lehet, ne csináld ezt, stb. Nem is beszélve a gyerekről. Próbáljuk meg másként elmondani amit szeretnénk: ahelyett, hogy ne járj mezítláb, mondjuk azt, hogy vegyél fel papucsot.

A tiltás akkor működik, ha meg van magyarázva

A magyarázat világos kell legyen a gyerek számára, nem érdemes bonyolult, a korának nem megfelelő érvelésekkel magyarázni. Ha azt akarjuk, hogy ne vegye a játékokat a szájába, ne kezdjük el magyarázni, hogy az tele van baktériumokkal. Elegendő, ha azt mondjuk neki, hogy az egyik családtagunknak fájt a hasa miután ezt csinálta vagy nézzünk meg a gyerekkel együtt egy ezzel kapcsolatos rajzfilmet.

A Nem szó semleges kellene legyen. Egy példa, ha az apa azt kiabálja a gyereknek, hogy “Ne tedd a kezed az órámra”, a gyerek lehet, hogy a fenyegetést fogja érteni belőle. Amikor az anya mosolyogva azt mondja a gyereknek, hogy “Ne maszatold össze az arcod” akkor a gyerek ezt egy viccként fogja felfogni. Tehát a tiltást világosan meg kell magyarázni, nyugodtan, komolyan tárgyilagosan.

Figyelemelterelése

Ezt a módszer abból áll, hogy egy alternatívát javaslunk a gyereknek. Ha a gyerek a falra firkál akkor ragasszunk fel egy lapot, amelyen kifejezheti a kreativitását. Amikor a madarakat kővel dobálja akkor adjunk a kezébe egy darab kenyeret és mondjuk azt neki, hogy etesse őket.

A Nem az Nemet jelent

Ha tegnap azt mondtuk a gyereknek, hogy Nem ehet cukorkát, ma pedig már ehet akkor a szülő tiltása nem lesz hiteles. Ezért mielőtt egy tiltást mondunk a gyereknek győződjünk meg arról, hogy azt tényleg úgy gondoljuk. A tiltásokat meg kell beszélni a család többi tagjával is, hogy ne kerüljünk abba a helyzetbe amikor a nagymama azt mondja a gyereknek, hogy ehetsz csokit amikor anya nem látja.

A családi példamutatás

A mi családunkban ezt nem szoktuk csinálni. – A magyarázatnak ez a formája nagyon jó, mert így könnyebben el tudjuk mondani azt, hogy “A mi családunkban nem kiabálunk”, A mi családunkban nem isznak üdítőt.” Az a fontos, hogy ez a kijelentés valóban igaz legyen. A gyerek így nem azt fogja érezni, hogy neki valamit nem szabad megtennie, könnyebben elfogadja ezeket a mondatokat.

Ne tiltsuk meg az érzelmeket

A gyerek is kifejezheti az érzelmeit ugyanúgy mint minden ember. Ezért ahelyett, hogy azt mondanánk neki, hogy Ne sírj, azt kellene mondanunk, hogy: tudom, hogy rosszul esik, de a könnyek nem segítenek. Nem olyan nehéz a gyereknek nemet mondani csak tudni kell azt, hogy hogyan mondjuk.

A cikk forrása: bidista.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás