Szülő- és gyereknevelés

Így készítsük fel a gyerekeket a zaklatókra, rablókra! Szakértők tanácsai

Megdöbbentő esetről lehetett olvasni a minap több budakeszi közösségi oldalon, ahol leírták: két helyi óvodában is gyermekrablási kísérlet történt. Ennek kapcsán jogosan merül fel a kérdés a kisgyerekes szülőkben, hogy hogyan lehet megtanítani a kisgyerekeknek a legalapvetőbb biztonsági szabályokat úgy, hogy közben ne rémisszük meg őket? Mit tehetnek a szülők és a pedagógusok a megelőzés érdekében?

Dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere gyorsan reagált a helyzetre: biztonsági okokból kamerát szereltetett fel minden óvoda bejáratához és egy nyilvános ünnepi rendezvényt is elhalasztott a veszélyhelyzet miatt - írja a hirado.hu.

Bár utóbb a rendőrök kiderítették: egy férfi valóban érkezett 2023. november 6-án délután egy kisfiúért az óvodába, ám először rossz csoportban kereste. Az abba járó, azonos keresztnevű gyermek nem volt jelen, ezért a férfi elment – egészen addig a csoportig, ahol az általa keresett kisfiút megtalálta, majd a szülők előzetes hozzájárulásával mozgásfejlesztésre vitte. 
A vaklárma tehát egy félreértésből adódott, mindenesetre arra elegendő volt, hogy felhívja a szülők figyelmét: a kisgyerekeket a lehetséges veszélyhelyzetekre is meg kell tanítani, mert ilyen és ehhez hasonló helyzetek sajnos mindig lesznek.

Hogyan készítsük fel a gyereket a zaklatókra, vészhelyzetekre?

Nem elég azt mondani a kicsiknek, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, hiszen ez összezavarhatja őket, és teljesen biztonságos helyzetben (például szomszédnak a lépcsőházban) sem fognak válaszolni, nem csak az ismeretleneknek, egy idő után pedig el is felejthetik ezt az intelmet.

„Azt javaslom, hogy játékosan, de komolyan beszéljünk erről a gyerekekkel. Konkrétan nevezzük meg azokat a családtagokat, akik elhozhatják őket az óvodából. Pontosan mondjuk meg és mondassuk ki az illetők nevét hangosan is, például Ági nagyi vagy Bandi papa legyen a megnevezett.“ – tanácsolja Hajós István biztonságtechnikai szakértő, a Bastion Group ügyvezetője.

Vezessük rá a gyerekeket kérdésekkel, hogy később felismerjék a veszélyt:

„Mit csinálnál, ha egy idegen megszólítana és azt mondaná, a szüleid helyett ő jött ma érted?“

„Egy ismeretlen bajba kerül, azt kéri, segíts neki megkeresni az elveszett gyerekét/kutyáját, mit tennél?“

A válaszból ki fog derülni, hogy naivan reagálna a gyerek vagy felismerné a veszélyt. Értessük meg a gyerekekkel, hogy nem lehet olyan helyzet, hogy a szülők engedélye nélkül bárki elvihesse őket, vagy segítséget kérjen tőlük a szülők tudta nélkül.

A legkisebbek a legvédtelenebbek

Az óvodás, bölcsödés korosztály a legnaivabb és legkiszolgáltatottabb, őket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni nyilvános helyen vagy gyerekrendezvényen. 4-5 éves kor fölött tanítsuk meg a gyerekeknek a teljes nevüket, a szülők nevét, a lakcímüket és később akár a telefonszámukat is. A nagyon kicsi gyerekeket kár riogatni gyerekrablással, rossz emberek zaklatásával, inkább legyünk mindig velük, mert a legkisebbeknek úgyis a felnőtt szülő, testvér, nagyszülő, nagynéni, nevelő jelenléte ad biztonságérzetet.

EZ IS ÉRDEKELHET: Mikortól engedhetjük, hogy a gyerek egyedül járjon iskolába? Interjú Peer Krisztina gyermekpszichológussal

Mit mond a Kölöknet pedagógus szakértője?

Kovács Mária pedagógus szakértőnket is megkérdeztük, ő mit tanácsol vészhelyzetek megelőzésére.  A szakember ajánlásait a könnyebb átláthatóság kedvéért pontokba foglaltuk:

1. A gyerek tanulja meg legalább az egyik szülő telefonszámát kívülről. Ezt már egészen kis korban, akár 4-5 évesen is meg tudják tanulni.

2. Tömegrendezvényen érdemes karszalagot a gyerek csuklójára helyezni, arra telefonszámot, elérhetőséget ráírni, ha bárki megtalálja, tudja, hogy kit keressen.

3. Tömegrendezvényen mindig meg kell beszélni egy fix pontot, ha valaki eltűnik, minden körülmények között ott találkozunk.

4. Ha elveszítjük egymást a buszon, megállóban, mindig maradjon ott, ahol van, a szülő visszamegy érte. Ha ő megy tovább, szóljon a sofőrnek, szálljon le a következő megállóban, a szülő odamegy érte.

5. Egyedül közlekedő gyereknél MINDIG LEGYEN TELEFON!!!! A szülő töltse le például a find my kids alkalmazást, legyen mobil internet mind a kettőjük telefonján 24 órában, és akkor a szülő folyamatosan látja a gyereket. Ha baj van, fel tudja hívni a szülőt.

6. Utcán soha, senkinek a megszólítására nem engedjük, hogy reagáljon. Kiskorú gyereket nem szólíthat meg egy felnőtt. Ha bajban van az illető, akkor szólítson meg egy felnőttet.

7. Érdemes beszélni arról, hogy őt nem csak nem szólíthatja meg egy idegen felnőtt, de meg sem érintheti, nem dobhat puszit neki. Ismerős felnőtt sem érintheti meg intim módon. Ha bármilyen kis bizonytalanságot is tapasztal, azonnal mondja el a szüleinek.

8. Érdemes a 112-es segélyhívó számát megtanítani a gyereknek, ha például otthon anya-apa rosszul lesz, tudja, kit hívjon fel bban  az esetben, ha semmilyen más segítség nincs.

9. Nettel, közösségi médiával kapcsolatban ajánlom a Kék Vonal lelkisegély-szolgálatot. Ingyen lehet hívni éjjel-nappal: 116-111, ha pedig eltűnt egy gyerek: 116-000. Ezt az eltűnt gyerek is hívhatja.

10. Beszégessünk a gyerekkel folyamatosan, a korának megfelelően, de ne ijesztegessük őt. Biztassuk arra, hogy mindent mindig elmondhat nekünk, és támogatjuk őt bármit is szégyell, vagy nem mer elmondani.

Kié a felelősség?

„A gyermekek átadása az intézményekben mindig az óvoda felelőssége. Minden szülő év elején leadja azon felnőttek névsorát, akik elvihetik az óvodából a gyereküket. Ha valaki nem szerepel a listán és mégis el szeretné vinni a gyereket, akkor az óvónőknek kötelessége felhívni a szülőket, és megbizonyosodni róla, hogy az illetővel elengedhetik a kicsit. A hírekben elhangzott, hogy kamerákat szereltek fel a budakeszi óvódák környékére, aminek bár van elrettentő ereje, de valójában a kamerák csak hamis biztonságérzetet adnak.

   Aki el akar rabolni egy gyereket, könnyen kijátszhatja a kamerát azzal, hogy eltakarja az arcát, ráadásul, ha már a gyerek átadása a rossz embernek megtörtént, akkor már nem sokat jelentenek a felvételek – éppen ezért kell megelőzni a bajt és inkább biztonságos környezetet teremteni az óvodákban, iskolákban".

– hívja fel a figyelmet Hajós István biztonságtechnikai szakértő.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás