Szülő- és gyereknevelés

ÍGY LESZ A GYEREKBŐL BŰNBAK EGY MÉRGEZŐ CSALÁDBAN

A szülők által alkalmazott verbális abúzus különböző formái közül az egyik leggyakrabban előforduló, amikor a családban az egyik gyerek válik bűnbakká.

Ahogy Gary Gemmill pszichológusprofesszor rámutatott, az, hogy a gyerek bűnbakká válik, lehetővé teszi a szülő számára, hogy egészségesebbnek és működőképesebbnek lássa a családot, mint amilyen valójában. Így kialakul az a kép, hogy a család tökéletes, az élet pedig boldog lenne az igazságtalanul vádolt gyerek nélkül.

Zachary R. Rothschild tanulmánya szerint a bűnbak lehetővé teszi az ember számára, hogy minimalizálja a saját bűntudatát és felelősségét, fokozottabb kontrollérzetet adjon, hiszen mindig van kit okolni a rossz dolgok miatt.

Kiből lesz bűnbak?

Vannak családok, ahol a bűnbak szerepe változó, a lényeg, hogy a bántalmazó szülő válláról lekerüljön a felelősség. De vannak olyan családok is, ahol mindig ugyanazt a gyereket okolják a konfliktusok és kudarcok miatt.

Annak, hogy mi motiválja a bántalmazó embert mások vádolásában, nagy szakirodalma van. Azt azonban sokkal kevesebben vizsgálták, hogy mi alapján választja ki a bántalmazó szülő, hogy kiből csinál bűnbakot. Éppen ezért Peg Streep, aki évtizedek óta vizsgálja a mérgező szülők és a gyerekek közti kapcsolatot, több száz eset alapján szedte össze, hogy a bántalmazó szülők által milyen gyerekek válnak leggyakrabban bűnbakká.

#1 Az ellenálló vagy lázadó

Mivel a verbális bántalmazás az irányításról és az egyenlőség hiányáról szól, nem meglepő, hogy azok a gyerekek, akik nem úsznak az árral – bármi is legyen a fő csapásirány – marginalizált helyzetbe kerülhetnek.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás