Szülő- és gyereknevelés

„Inkább halok bele a Covidba, mint a bánatba, hogy nem látlak” – ezt tedd, ha félted a szüleidet ünnepekkor

Karácsonykor hazajönnek a külföldi rokonok, összegyűlik a család, harmincan üljük körbe az asztalt, nevetünk, sztorizgatunk… normális esetben. Idén ez sok családban máshogy lesz. Mi a fontosabb, az ünnep vagy az egészség?

„A kislányommal egész évben a karácsonyt vártuk. Külföldön élünk, de eddig mindig hazajöttünk az ünnepekre. Nem nagy család a mienk, a nagyimnak ő az egyetlen dédunokája… Már megvettük a repülőjegyet is, tegnap azonban kimondtam, hogy otthon maradunk. Nagyi 96 éves, a szüleim hetvenen túl, és krónikus betegek… Anyu kiborult, kiabált velem, azt mondta, talán ez lenne az utolsó karácsonyunk együtt, és ő inkább hal bele a Covidba, mint a bánatba, hogy nem lát. Én azonban azt remélem, ha az idei évet kibírjuk külön, nagyobb rá az esély, hogy jövőre újra együtt ünnepelhetünk.”

Az Angliában élő Zsófi dilemmájában világszerte családok százezrei osztoznak. Az idén együtt nem ünneplő családok jó része nem közösen és magától értetődően jutott erre a döntésre: valaki kimondta, hogy idén nem látogat haza. És hiába vezette a legjobb szándék, a többiek sokszor nehezen tudják csak elfogadni az álláspontját.

Ha te is bűntudattal küzdesz amiatt, hogy a rokonaidat féltve nem látogatod meg őket az ünnepekkor, a következők tudatosításával talán enyhíteni tudod a lelkiismeret-furdalást:

Könnyebbülj meg, hogy kimondtad

Valószínű, hogy a döntés meghozatala nem egyik napról a másikra történt. Sok-sok rágódás, álmatlan éjszaka előzték meg, mire a családod előtt is fel merted vállalni az álláspontodat. Még ha a reakció nem is volt rá pozitív, így is hatalmas súly gördült most le a válladról.

Kérd meg a családot, hogy ne beszéljenek róla többet

Egyértelműen húzd meg a határaidat. A döntés megszületett, kész, felesleges bármilyen könyörgés, lelkiismeret-furdalás keltése, panaszkodás és célozgatás. Egyértelműen állíts le mindenkit, aki az álláspontod megváltoztatásával próbálkozik.

Találj alternatív módot az ünneplésre

Azért a 21. században a fizikai távolság szerencsére már nem jelenti azt, hogy kötelező egymás társaságát nélkülözni. Ma már a nagyszülők generációjának sem ismeretlen az internet, a Skype, a videochat. Idén ne csak beszélgessetek, hanem üljétek körül a virtuális családi asztalt úgy, hogy mindenki egy időben vacsorázik, játszatok online társasjátékokat, vagy tegyétek be ugyanazt a filmet, így az élmény is közös lesz.

Tartsd észben, hogy te teszel jót

Tavasszal még könnyebb volt „vírustagadónak” lenni, hiszen alig volt olyan ember, aki ismert fertőzöttet. Ma már olyan van alig, akinek ismerőse vagy családtagja ne szenvedte volna meg rettenetesen a Covidot, vagy ne halt volna bele idő előtt. A fenyegetés kézzelfoghatóvá vált, immár egyre nehezebb és észszerűtlenebb leszólni azt, aki szerint idén a biztonság az első.

Tudd: jövőre könnyebb lesz

Nem marad ez így örökké. Ha a szabályokat betartjuk, akkor reméljük, hogy hamarosan visszatér a normális életünk. Ha idén meghozzátok ezt az áldozatot, valószínűbb, hogy jövőre újra összegyűlhet a család.

- VIA

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás