Szülő- és gyereknevelés

Lista leendő kiscsoportosoknak: ezeket gyakoroljátok, hogy könnyebben menjen az ovikezdés

Hogy mit „kell” tudnia egy gyereknek, aki épp elkezdi a kiscsoportot? Kevés dolgot. Néhány területre viszont mindenképpen érdemes hangsúlyt fektetnetek a nyáron, ha 3 évesed szeptemberben elkezdi az óvodát.


Amikor gyermeked megkezdi az ovit, senki nem azt fogja kérdezni, hány mondókát tud elszavalni hány nyelven, vagy hogy ismeri-e a betűket. A sikeres óvodakezdéshez egészen más képességek kellenek. Ha a gyerek járt bölcsibe, ezeknek a nagy része valószínűleg nem ismeretlen számára, de akár otthonról, akár intézményből érkezik, vannak területek, amelyek fejlesztését még nem késő elkezdenetek, hogy minél inkább zökkenőmentesen be tudjon illeszkedni a kiscsoportba.

Szobatisztaság

Sarkalatos, és a kötelező 3 éves kori óvodáztatás bevezetése óta nem is egyértelmű kérdés. Néhány évvel ezelőttig az óvodák kiköthették, hogy csak megbízhatóan szoba- és ágytiszta gyerekeket vesznek fel, de erre ma már elvileg nincs lehetőségük, miközben a pelenkázás személyi és tárgyi feltételei továbbra sem megoldottak a legtöbb helyen. Éppen ezért ha csak egy mód van rá, törekedjetek az ovikezdést megelőző nyáron a pelus elhagyására! Kiscsoport elején az alkalmankénti balesetek még beleférnek, de azért legyen a gyereknek fogalma arról, mire való a vécé.

Ha a délutáni alváshoz még pelenka kell, egyeztessetek az ovival, ebből a szempontból rugalmasabbak szoktak lenni.

Kommunikáció

Bár a gyerekek beszédfejlődése nagyon eltérő, egy kiscsoportosnak már ki kell tudnia szavakkal fejezni a szükségleteit. Sok esetben előfordul, hogy a gyerek beszéde kívülálló számára nem érthető, de ez nagyon hamar meg szokott oldódni: vagy a beszéd tisztul ki, vagy az óvónő füle áll rá hamar. A beszédhibák ebben az életkorban még teljesen természetesek.

Étkezés

Az önálló étkezés evőeszközzel nagyon fontos képesség, amit muszáj megtanulnia egy 3 évesnek, ugyanis senki nem fog mellette ülni, hogy etesse, a kézzel evést pedig – érthető okokból – nem tolerálják a közösségben. Tanítsd meg a gyereket kanállal és villával enni, mielőtt oviba kerül! Kést kiscsoportban még nem adnak a kezükbe. Az is alapvető, hogy evés végéig a helyén üljön, ne ugráljon fel, ne próbáljon szaladgálva ebédelni.

Pohárból inni is tudnia kell ennyi idősen. A poharakat legfeljebb félig töltik meg a kicsiknek, így nem kell attól félni, hogy nyakon önti magát, ha a technikával valamennyire tisztában van. Cumisüveget, csőrös itatót nem szabad bevinni az oviba.

Személyes higiénia

A kiscsoportot kezdő gyerek jó, ha pisilés után meg tudja törölni magát (feneket törölnie még nem kell), képesnek kell lennie kezet és fogat mosni. Nem nagy baj, ha az orrát még nem fújja ki tökéletesen, de azzal legalább legyen tisztában, hogy erre a célra a zsebkendő való, és nem a keze vagy a ruhája ujja.

Megnyugtató tárgyak

Kényes téma az óvodában, mi legyen azokkal a tárgyakkal, amelyekhez a gyerek nagyon ragaszkodik. Valamilyen plüsst vagy kendőt a délutáni alváshoz mindenhol engedélyeznek, sőt támogatnak, de azt már kevésbé szeretik, ha a gyerek nap közben is ezeket szorongatja, mert így nehezebben oldódik, kevésbé vesz részt a közös tevékenységekben, a játék könnyen lehet veszekedés forrása, ha nem akarja másoknak odaadni arról nem is beszélve, hogy milyen dráma kerekedik abból, ha egyszer csak elveszik.

A cumi még ennél is nehezebb kérdés. Nap közben egyértelműen nem lehet a gyerek szájában, de sok oviban még a délutáni alváshoz sem engedik. Ennek érdeklődj utána, ne ott érjen hideg zuhany mindkettőtöket.

Öltözködés

A gyerekek nagyon eltérő szinten állnak az önálló öltözködés kérdésében. Rendszerint azok, akik jártak bölcsibe, ovikezdéskor már ügyesebben öltöznek egyedül, de az otthon nevelkedettek hamar be szokták hozni a lemaradást. Az óvónők, dajkák segítenek az öltözködésben, cipzár felhúzásában, ing begombolásában, de mindenki életét megkönnyíted, ha olyan ruhákat adsz a gyerekre, amit önállóan is tud kezelni, tehát gumis derekú nadrágot, tépőzáras cipőt. A szabad játék értékes percei mennek el azzal, ha levegőzés előtt az óvónőnek húsz kabátot kell begombolni, és negyven darab cipő fűzőjét megkötni.

Soknak tűnik? Pedig hidd el, menni fognak. Előttetek a nyár, ilyenkor gyakran nagyon látványos fejlődésen mennek át rövid idő alatt a gyerekek, de te is sokat tudsz neki segíteni egy kis gyakorlással. Bátorítsd az önállóságra, ne ijesszen meg, ha elsőre még lassan öltözik, maszatolva eszik, a nyakába önti az italt. Neki is sokkal jobb lesz, ha mindezek nem nehezítik majd meg a lelkileg így is megterhelő óvodakezdést.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás