Szülő- és gyereknevelés

Magyar Péter: "Elfogadhatatlan, hogy a gyerekek boldogulása társadalmi sátuszhoz kötött"

Magyar Péter szombat délután a Kossuth téren hatalmas tömeg előtt mondott beszédet, amiben kitért az oktatás és a gyermekvédelem kérdéseire is. Többek között megígérte, hogy a tanárokat is segítik majd, illetve "az első napon feloszlatják a Kliket, és visszaveszik az iskolákat".

Mint mondta: ma egy gyereket akár a családjában, akár az állami gondoskodásban ártalom ér, nem számíthat valódi és gyors segítségre. Egyetlen példát hozva erre:

   három iskolányi gyerekre jut egyetlen gyermekpszichológus, miközben a gyermekpszichiátrián még a csilláron is lógnak páciensek, ahol féléves a várólista.

Ha baj van, a sokszor megfélemlített tanárok nem tesznek feljelentést, és ha mégis, akkor hathatós eredmény nélkül teszik – mondta. De például, ha egy tanár kikezd egy diákkal, akkor legfeljebb közös megegyezéssel távozik, és egy másik helyen folytathatja tovább a tevékenységét. De a család sem jelent biztonságot, ha a kormányon múlik – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az egykor jól működő védőnői hálózatot is kivéreztették, ahogy fogalmazott:

   rengeteg gyermek már akkor behozhatatlan hátrányba kerül, mielőtt megszületne, köszönhetően a gondozatlan terhességek tízezreinek.

Egy zsákfaluba született gyereknek nincs esélye az oktatás révén kitörni

Magyar úgy vélte, hogy ma idehaza a magyar gyerekekből csak a hatalmi elit gyerekei vannak biztonságban, mert őket már a bölcsődétől kezdve kimenekítik gondos szüleik a hazai nevelési-oktatási intézményrendszerből. A valóban fejlett jóléti országokban azért nincsen sorban állás a jobb iskolákba, mert a legtávolabbi iskola hasonlóan jó, mint a legközelebbi. Nálunk ellenben  az a helyzet, hogy aki egy zsákfaluba született, annak nincs esélye az oktatás révén kitörni onnan, mint ötven évvel ezelőtt lett volna.

Végül kiemelte, hogy valódi, szakmai és széles körű társadalmi egyeztetést akarnak, és ahogy lesz oktatási minisztérium is, lesz majd esélyegyenlőségi és kulturális minisztérium is.

A Klik feloszlatását ígérte

Az oktatással kapcsolatban a következőket mondta:

   Az első napon feloszlatjuk a Kliket, és visszavesszük az iskolákat, hogy a fenntartó ne egy gigászi bürokratikus szörny legyen".

Magyarék a tanárokat is segítik majd, az adminisztratív terheket radikálisan csökkentik, hogy helyette azt tegye mindenki, amiért a tanári pályát választotta: minőségi módon a gyerekekkel foglalkozhassanak a pedagógusok az aktagyártás helyett, és maguk választhassanak a garantáltan nemzetközi színvonalú tankönyvekből, mert talpraesett, okos, együttműködő gyerekeket szeretnének nevelni, akikből felelősségüket és jogukat ismerő felnőttek lesznek, akik helyt állnak az életben.

Elfogadhatatlan, hogy társadalmi státuszhoz kötött a gyerekek boldogulása.

   Ott kezdjük, ahol a legnehezebb. Azokkal a civil szervezetekkel, szociális dolgozókkal fogunk a legszorosabban együttműködni, együtt dolgozni, akik naponta vért izzadnak a terepen, a nyomor szélén".

Az oktatási rendszer is úgy kell kialakítani, hogy minden gyerek, attól függetlenül, hogy milyen családban született, hozzáférjen a minőségi neveléshez, oktatáshoz, tudáshoz. A gyermekeink sikere, a társadalom sikere – mondta Magyar Péter.

Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás