Szülő- és gyereknevelés

Magyarok vagyunk, nem halloweenezünk! Biztos van értelme a kemény ellenállásnak?

Amióta csak ismerjük a halloween fogalmát, vita tárgyát képezi - olvasható a femina.hu oldalán.


A keresztény hagyomány szerint, melyet hazánkban is követünk, a november 1-i mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja, a halottak napja, vagyis november 2. pedig az elhunytakról való megemlékezés napja. Jogosan merül fel a kérdés, hogy jön mindehhez a tökfaragás, a mókás ijesztgetés és a szörnyecskés aprósütemény - de vajon tényleg van értelme a makacs ellenállásnak?

Sokan rosszallóan nézik, ahogy a kelta hagyományra visszanyúló, elsősorban angolszász országokban honos halloween begyűrűzött a hazánkba is, mert ahogy mondják, nem a mi ünnepünk, és megszentségteleníti a magyar hagyomány szerint ünnepelt mindenszenteket és halottak napját.

A Halloween valóban pogány gyökerekre nyúlik vissza. Őse a démonok és boszorkányok ünnepe, a samhain volt, a druidák istenének, Crom Cruach kultuszának részeként. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a mai ember számára a halloween ünnepe már megszelídült formájában él, és alapvetően a mókázásról szól. Ilyenkor az azt ünneplő országokban amerre a szem ellát, az ünnep tematikájának megfelelő díszítést látni, a kertekben töklámpások pislákolnak, a gyerekek pedig rémisztő, de legalábbis kreatív jelmezekbe öltözve gyűjtögetik a cukorkákat házról házra járva.

A cikk teljes terjedelmében a femina.hu oldalon olvasható.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás