Szülő- és gyereknevelés

Még Elon Musk is felfigyelt rá, mit eszeltek ki a japánok a rekordalacsony születésszámra

Japánban a születések száma mostanra újabb rekordalacsony szintre zuhant. Tokió azt reméli, hogy egy mesterséges intelligencián alapuló társkereső alkalmazás új lendületet hozhat a válság kezelésére.

Japán termékenységi rátája évek óta meredeken csökken, és mostanra újabb rekordalacsony szinthez ért, miközben a kormány folyamatos erőfeszítéseket tesz azért, hogy a fiatalokat házasságra és családalapításra ösztönözze. Ennek céljából egy új társkereső alkalmazást indított.

A 124 millió lakosú országban tavaly mindössze 727 277 születést regisztráltak a legfrissebb közzétett hivatalos adatok szerint. A termékenységi ráta 1,26-ról 1,20-ra csökkent. Ahhoz, hogy a népesség stabil maradhasson: 2,1-es termékenységi arányszámra lenne szükség, illetve ha ez az érték ennél magasabb lenne, az tudná  biztosítani a népesség növekedését.

Miért nem akarnak házasodni a japán fiatalok?

Japánban azonban a termékenységi ráta a szakértők szerint már fél évszázada jóval a 2,1-es stabil érték alatt van. A csökkenő tendencia az elmúlt években felgyorsult, ami messzemenő következményekkel jár Japán munkaerőpiacára, gazdaságára, jóléti rendszerére és társadalmi szerkezetére nézve. Japánnak a házassági sikerrátája sem mondható túl jónak: a házasságkötések száma tavaly 30 ezerrel csökkent, miközben a válások száma nőtt.

A kormányzati adatok szerint a 20 és 49 év közötti japánok nagyjából negyede egyedülálló, és bár az ebben a korban élők ugyan vágynak a házasságra, de az elavult társadalmi szokások és a növekvő gazdasági nyomás miatt egyre nehezebben lépik meg a döntést – magyarázzák a szakértők.

MI alapú randi app japán fiataloknak

A kormány most azon van, hogy enyhítse a negatív tendenciát, ezért számos gazdasági-jogi kezdeményezést indított útjára. Tokióban ezen felül egy teljesen új módszerrel is próbálkoznak: létrehoztak egy – a kormány által működtetett – társkereső alkalmazást, amely jelenleg a korai tesztelési fázisban tart, de még az idén működőképes lesz.

„Kérjük, használja ezt az »első lépésként« a házasságkeresés megkezdéséhez” – olvasható az alkalmazás felületén, hozzátéve, hogy a mesterséges intelligenciával működő párkereső rendszert a Tokió kormánya biztosítja.

Elon Musk reakciója japán megoldásra

Az alkalmazás még a milliárdos Elon Musk figyelmét is felkeltette, aki így írt erről az X-en, korábban Twitteren:

    Örülök, hogy a japán kormány felismerte ennek az ügynek a fontosságát. Ha nem tesznek radikális lépéseket, Japán (és sok más ország) eltűnik!".

Szakértők a CNN-nek elmondták, hogy ez a forgatókönyv valószínűtlen, a termékenységi ráta várhatóan kiegyenlítődik valamikor. Japán egészen másképp nézhet ki akkor, a demográfiai összetételétől kezdve a gazdaságán át a belpolitikájáig, de nem fog egyszerűen eltűnni.

Fotó: 123rt
Forrás: CNN

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás