Szülő- és gyereknevelés

Miért bántják az óvodástársaikat a gyerekek, miért nem tudnak mit kezdeni velük a szülők?

Amikor az agresszivitásról beszélünk, legyen szó gyerekről vagy felnőttről akkor azt tudnunk kell, hogy az agresszivitás egy természetes ösztön, nagyon hasznos az optimális fejlődéshez, de csak egy bizonyos szintig.

Az agresszivitás első jelei mér egy csecsemőnél jelentkeznek, amikor táplálkozik. Ez az ösztönös dualitás a szeretet és az agresszió, az egész életünket végigkíséri, néha még össze is zavarja. Az agresszivitás egyrészt az egyik módja annak, hogy az embernek hatalma legyen egy bizonyos dolog fölött, másrészt pedig az agresszivitással megvédjük magunkat a veszélyektől.

Az agresszivitás önmagában nem probléma egy gyereknél, akkor van probléma amikor a gyerek erőszakosan viselkedik. Az erőszakosság súlyosbítja az agressziót, amelynek már nem a védekezés a célja, hanem az, hogyan lehet egy másik személynek szenvedést okozni. Ez a dolog a gyerek részéről egy segélykiáltás, mert még nem tudja elmondani szavakkal mindazt ami nem tetszik neki vagy azt amiért szenved.

Az a gyerek aki megüti a szüleit vagy a gyerekeket az óvodában, olyan gyerek aki ezt az egyetlen lehetőséget találta meg arra, hogy felhívja magára a figyelmet.

Sok esetben a gyerek viselkedése egy tükör ahhoz, hogy milyen a lelkivilága, az érzelmei, mi okoz neki szenvedést vagy bánatot.

Az a gyerek aki nem tudja elmondani a belső megéléseit, problémáit, vagy nem tudja mindezt kifejezni rajzolással vagy játékkal az sokkal erőszakosabban lesz agresszív. Egy ilyen gyerek odajuthat, hogy megüti az óvodástársát vagy az iskolástársát, sőt a szüleit is, mert nála nincsenek határok. Egy agresszív gyerek akit problémás gyereknek neveznek általában azért tűnik nehezen kezelhetőnek, mert a jutalmazás és a büntetés sincs rá hatással.

Egy gyerek agresszivitását akkor fogjuk megérteni, és akkor tudunk segíteni rajta ha ismerjük az okokat, ha tudjuk azt, hogy miért viselkedik így.

Több oka is lehet az ilyen viselkedésnek, de minden esetben az van a háttérben, hogy a gyerek nem tudja elmondani, kifejezni mindazt ami bántja.

1. Az agresszív gyerek azért viselkedik így, mert agresszivitással volt kezelve a családban. Egy gyerek aki fizikálisan vagy verbálisan agresszivitással volt nevelve, az átveszi ezt a modellt a szülőktől.

2. Az agresszív gyerek tehetetlennek érzi magát és nincs elég önbizalma. A tehetetlenség érzését a legnehezebb tolerálni.

3. Az agresszív gyerek eltitkolhatja a lelki fájdalmát, ezzel leplezve a depresszióját. A depresszió egyik leglátványosabb jele a gyerekeknél az agresszivitás, erőszakos viselkedéssel kifejezve. Az a gyerek aki mindent tönkretesz maga körül, aki más személyt megüt, bizonytalan.

4. Az agresszív gyereknek szüksége van több gyengédségre és szeretetre. Ha az agresszivitást úgy tekintjük mint egy segélykiáltást, olyan személy részéről aki szeretet és megértés hiányban szenved, akkor sokkal könnyebb lesz megérteni a gyerek viselkedését. Képesek leszünk meghallgatni őt nagyobb figyelemmel, és jobban kimutathatjuk mennyire szeretjük.

Ezek a dolgok egy védőfalat jelentenek a gyerek körül, amellyel valóra tudja váltani mindazokat a dolgokat, amelyekre szüksége van.

 

A cikk forrása: bidista.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás