Szülő- és gyereknevelés

Miért mondják azt a gyerekek, hogy fáj a hasuk, amikor szoronganak

Egy vizsgálat, amely 10 ezer gyerek felmérésével készült, arra a megállapításra jutott, hogy a megkérdezett gyerekek 30%-ánál alakult ki valamilyen szorongásos rendellenesség 18 éves koruk előtt. 80%-uk pedig semmilyen kezelést nem kapott emiatt.

Ennek számos oka lehet, ezek közül az egyik az, hogy a szülők egyszerűen nem ismerik fel, hogy a gyerekük szorong, és egyszerű hasfájásként kezelik a dolgot, mivel a gyerekek gyakran erre panaszkodnak.

Fontos, hogy felismerjük, mikor szorong egy gyerek, és segítsünk neki megbirkózni ezzel. Ehhez pedig azt sem árt tudni, miért panaszkodnak hasfájásra a gyerekek, amikor szoronganak.

A gyerekek is szoronghatnak, de nem tudják, hogy ez mit jelent

A gyerekek azért panaszkodnak hasfájásra, amikor szoronganak, mert valóban fáj a hasuk. A stressz és a szorongás így nyilvánulhat meg fizikailag. Ezzel és az ehhez hasonló fizikai tünetekkel jelzi a test, hogy fenyegetve érzi magát. És mivel a gyerekek nem igazán értik, mi történik velük érzelmileg, csak azt tudják elmondani a szüleiknek, amit fizikailag éreznek.

Vannak más jelek is, amik arra utalhatnak, hogy a gyerekek szoronganak

• Szigorúak önmagukhoz. A tökéletességre törekszenek, és ha úgy gondolják, hogy valamit nem tudnak jól megoldani, megkérik valamelyik szülőt, hogy oldja meg helyettük az adott problémát. Az is lehet, hogy mindig mindenért bocsánatot kérnek, és gyakran keresik a szüleik jóváhagyását.

• Nincs étvágyuk, mert a szorongás lelassítja az emésztést.

• Fáradtnak érezhetik magukat, de nehezen tudnak elaludni.

• A fejfájás, a hirtelen hőérzet, a légzési nehézség, a mellkasi fájdalom, a szédülés és a hidegrázás mind a szorongásos roham jelei lehetnek.

• Ingerlékenyek lehetnek, sírnak és hisztiznek.

• Nem akarnak iskolába menni, vagy a társaikkal játszani.

• Nyugtalanok lehetnek és képtelenek összpontosítani.

• Folyamatosan aggódnak. Folyton azt kérdezik, „mi lenne ha…?” és olyan dolgok miatt aggódnak, amik a távoli jövővel kapcsolatosak. Az is lehet, hogy valamilyen katasztrófától tartanak, vagy attól, hogy elveszítik a szüleiket.

• Érzékenyek lehetnek, és mindenen könnyen megsértődnek.

• Ragaszkodók, és nem szeretnek egyedül maradni.

Mi válthatja ki a szorongást

A gyerekeknél 6 hónapos és 3 éves kor között gyakran előfordul az úgynevezett szeparációs szorongás. Ilyenkor nagyon ragaszkodók lehetnek, és sírni kezdhetnek, amikor a szüleik elmennek mellőlük, ezért nehéz lehet őket otthagyni az óvodában/iskolában.

Az óvodáskorú gyerekeknél ugyanakkor más félelmek is kialakulhatnak, például bizonyos állatokról, rovaroktól, természeti katasztrófáktól vagy a sötéttől is félhetnek.

A társas interakciók is szorongást válthatnak ki a gyerekből, például, ha új iskolába kerül, vagy stresszel egy vizsga miatt.

A cikk forrása: filantropikum.com

Fotó: hilariabaldwin/Instagramdaniellejonas/Instagram
Nyitókép: People photo created by freepik - www.freepik.com

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás