Szülő- és gyereknevelés

„Anyuka, oldja meg!” – újra kezdődik sokak rémálma, a digitális oktatás

Ha valaki tavaly márciusban azt mondja, hogy egy év elteltével megint ugyanitt fogunk tartani, annak vagy nem hittük volna el, vagy a kardunkba dőltünk volna elkeseredésünkben. Azon a csúnya, nyúlós március 13-án, amikor reggel még a csapból is az folyt, hogy felesleges az iskolabezárás, majd este bejelentették, hogy mégis zárnak, csak a bizonytalanság volt biztos.

A bejelentés után az országra egyszerre rázuhant a dermedt csend. Egyik pillanatról a másikra kiürültek az utcák. Emlékszem, hétfőn lementem az iskolába, hazahozni a gyerekek cuccait, és a szembejövő ismerős anyuka átment az utca túloldalára, onnan integetett. A parkok, játszóterek már azelőtt kiürültek, hogy hivatalosan lezárták volna őket. Csak sötétedés után mertük levinni a gyerekeket a panelból, hogy körberollerezzék a háztömböt, és közben úgy éreztük magunkat, mint a potenciális tömeggyilkosok, hiszen az üzenet egyszerű volt: Maradj otthon.

Közben pedig folyt a „digitális oktatás” névre keresztelt kabaré. Anya dolgozott a nappaliban, Apa a gyerekszobában. A harmadikos tanító nénije eleinte tartott pár online órát, de hamar ráunt. A másodikosé inkább bele sem kezdett, csak kiküldte a feladatokat, amikor pedig páran jeleztük, hogy nagyon nincs kapacitás napi 8-10 óra munka mellett még matekórát is tartani a gyereknek, a válasz ennyi volt: „Anyuka, oldja meg.”

Anyuka pedig megoldotta, csak épp közben visszaszokott a dohányzásra, annyit üvöltött a gyerekeivel, hogy attól félt, ráhívják a gyámügyet, és hetente minimum egyszer összeomlott.

Csoda-e, ha eddig azért imádkoztunk, hogy ezt ne kelljen elölről kezdeni?

Félelem nélkül, de egyre fáradtabban

Szeptemberben ugyan kinyitottak az iskolák, de a lezárás réme azóta ott lebegett a fejünk felett. Jól értesült szülőtársak terjesztették úton-útfélen, hogy október 24-től zárunk, a suliban egész nap kötelező lett a maszk, és csak lázmérés után lehetett belépni, ami eredményezett szórakoztató beszélgetéseket. („Anyuka legyen szíves jönni a gyerekért, olyan fáradtnak tűnik, megmértem többször a lázát, néha 32 fokot mutat, néha 40-et.”) A gyerekek hamar rájöttek, hogy elég kiejteni a szájukon, hogy a fejük vagy a hasuk fáj, azonnal hazaküldik őket, és egy hétig vissza se mehetnek. A gyerekorvos munkája az igazolások legyártására korlátozódott, bemondásra osztogatta a „kezelésem alatt állt”- papírokat, úgy, hogy a gyereket egyszer se látta. Elmaradt a farsang, a diáknap, de a kétnapos osztálykirándulásra már elkezdték a pénzgyűjtést. A mi családunk egyelőre nem küldött semmit. Túl naivnak találtuk az elképzelést.

Végül egy év elteltével megint ott vagyunk, ahol elindultunk. De talán mégsem egészen. Elfáradtunk. Az anyukák ma már, amikor lementek a cuccokért, vidáman cseverésztek a kapuban. Senki nem szól meg minket, amiért lemegyünk a parkba. Szülőtársak ajánlják fel egymásnak a kölcsönös gyerekvigyázást, nem csak azért, hogy a dolgozó szülőknek segítsenek, hanem azért is, hogy enyhítsenek a saját magányukon.

Felelőtlenség-e mindez? Majd kiderül. Szerintem kevesen vannak, akik megkérdőjelezik a mostani lezárások szükségességét. Ugyanakkor emberek vagyunk, akik egyre fáradtabbak. Egy éve élünk a folyamatos készültség, a szociális távolságtartás, a maszkok és tilalmak erdejében. Most egy hónapos iskolabezárásról beszélnek, de élünk a gyanúperrel, hogy lesz ez három is. Embert próbáló hetek-hónapok állnak megint előttünk, mi pedig igyekszünk valahogy úgy egyensúlyozni, hogy ne csak az egészségünket, hanem az ép elménket is meg tudjuk őrizni.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás