Szülő- és gyereknevelés

Mi az a tigrisszülőség, amire egyesek esküsznek, amíg mások elutasítják?

Úgy tűnik, mintha a tigrisszülőségnek köze lenne a barátságos és vidám Micimackó-féle tigrishez. Még ha ez igaz is, a valóságban egy könyörtelen macskát képzeljünk el inkább, aki merev szabályokat állít fel kölykeire nézve. Ez a fajta nevelés máris elterjedt az egész világon.

 

A Bright Side átfogó képet készített, mi is az a tigrisnevelés. Nézd meg, felismered-e magadat vagy szüleidet az alábbiak közül valamelyik jellemző alapján.

Tigrisszülők dióhéjban

A tigrisszülők azok, akik arra késztetik gyermekeiket, hogy állandóan feszítsék határaikat. Ők nem gyerekeket nevelnek, hanem jó eredményt elérő egyéneket, akiknek életben a legfontosabb a grandiózus célok kitűzése és megvalósítása. Teljes mértékben irányítják gyermekük életét, és megpróbálják őket sikeressé tenni. Bármi, ami nincs túl a „legjobbon”, az „nem elég”.

A tigrisszülőség jelei

 

  • Légy mindenben a legjobb.

Nem számít, hogy gyermeke hegedül, vagy agyagfigurákat készít, ki kell tűnnie. A tigrisszülők nyíltan kimutatják elégedetlenségüket gyermekük iránt olyan durva szavakkal is, mint „szemét” vagy „kudarc”. A kínai tigrisanya, Amy Chua, nem volt hajlandó elfogadni a lánya által készített születésnapi kártyát, mert az az utolsó pillanatban készült el. „Én hónapokig tervezem, kézzel készítem el a meghívóimat. A pénzemet vízicsúszdára, mágusokra és parti kellékekre költöttem. Én ennél jobbat érdemlek. ”- válaszolta.

A gyermekekkel szemben támasztott magas elvárások miatt eredményeik is általában jobbak. A tigrisszülők nagyobb valószínűséggel segítik gyermekeiket átlagon felüli élethez.

  • Inkább a munka, mint a játék.

A tévénézést vagy az alvást időpazarlásnak tekintik. Az ő szemükben egy gyermek minden idejét arra kell fordítani, hogy önmagát fejlessze. Nem számít, élvezetes-e vagy sem, ha egy tevékenység semmilyen konkrét értéket nem hoz, akkor haszontalan. A produktív szünetek azonban megengedettek, mint például valaminek az extra tanulmányozása vagy még egy fejezet elolvasása. Mindemellett a tigrisgyerekeknek nincs sok idejük a képernyő előtt ücsörögni, ezért kreatívabbak társaiknál.

  • A gyerekek megtanulják, hogyan legyenek önállók.

A tigris szülők soha nem végzik el gyermekük helyett feladataikat, ehelyett felelősségre tanítják gyermekeiket. Tehát, amikor a kis tigrisek felnőnek, tökéletesen tudják, hogy magukra számíthatnak, nem másra. A tigrisgyerekek erős önérzettel rendelkeznek. Bár a tigris szülők általában túl sokat követelnek gyermekeiktől, mégis jobban fel vannak készülve az élet kemény igazságaira. A tigrisszülők fő feladata tehát, hogy felkészítsék gyermekeiket a való világra.

  • Szigorú szabályok és rutin

19 óráig érj haza, kelj reggel 6-kor, heti 21 óra tanulás és nincs közösségi média. A tigrisszülők szerint a szigorú szabályok koncentráltan és célorientáltan tartják gyermekeiket. Mindent ők választanak ki gyermekeik számára is: milyen hangszert és hol tanuljanak, mi legyen a jövőjükkel, milyen zenét hallgassanak stb., szóval fölényesek. Ugyanakkor a rutinhoz való ragaszkodás hasznos is az egészségünk szempontjából. A tigrisgyerekeknek sok dolguk van, ezért is szervezik szüleik az idejüket, így nincsenek túlterhelve.

  • A tanulás a vizsgákról szól.

A tigrisszülők, amint gyermekük eléri az óvodáskort, különböző foglalkozásokra íratják be őket. A fokozatok, a tanulmányi eredmények és a végzettségek fontos szerepet játszanak a nevelésben. A szórakozásból való tanulás nem kielégítő a tigrisszülők számára. A kiváló jegyeket jobban előtérbe helyezik, mint gyermekük belső érzelmi világát.

Jó hír ezzel együtt, hogy sok tigrisgyerek a legjobb egyetemekre nyernek felvételt.

A kistigrisek nevelésének előnyei

 

Bár a tigrisnevelés határozottan nem a legkedvesebb nevelési mód, vannak, akik hasznosnak tartják. A tigrisszülők azt akarják, hogy gyermekeik boldogok és sikeresek legyenek, hogy legyen stabil jövőképük. Az ilyen tekintélyelvű szülők meg vannak győződve arról, hogy a legjobbat tudják nyújtani gyermeküknek, és stabil alapokkal rendelkező embert nevelnek belőlük.

Ezenkívül, ha gyereküket egy adott tevékenység érdekli, a tigrisszülők egyetlen fillért sem sajnálnak tanfolyamokra, tankönyvekre és foglalkozásokra gyermekük érdekében.

A tigrisnevelés visszaüthet…

 

Bebizonyosodott, hogy a tigrisnevelés magas fokú depressziót okozhat egyes gyermekeknél. Szociális szorongás is kialakulhat, valamint öngyilkossági gondolatok is megjelenhetnek náluk. Mindennek tetejébe a tigrisgyerekek gyakran agresszívabbak, mivel felhalmozott dühüket más embereken vezetik le. A támogatás hiánya, az állandó nyaggatás és a jobbá válás soha véget nem érő követelései károsak lehetnek a gyermekek mentális egészségére.

A szüleid tigrisszülők? Te hogyan neveled gyermekeidet?

A cikk és a képek forrása: - VIA - 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás