Szülő- és gyereknevelés

Mit tehetek én? - Így segíthetünk az Ukrajnából menekülőknek

Eddig közel kétszázezer menekült érkezett Magyarországra az Ukrajnában dúló háború elől. A határnál segítségpontokat állítottak fel, ahol a menekülők átmenetileg ételt, italt és orvosi ellátást kapnak. Hosszabb távon azonban komolyabb gondoskodásra, ellátásra is szükség van. Ilyen helyzetben minden adomány jól jön, országszerte számos gyűjtés és jótékonysági kezdeményezés indult. Mindenki tehet valamit, önkéntesként, szállásadóként, adománnyal, szaktudással. Mutatjuk, hogyan.  

Adományok

Szinte minden nagyobb segélyszervezet beindította már adománygyűjtő akcióját, hiszen a határokon működő segítségpontokért is egy-egy segélyszervezet felel: Záhonynál a Magyar Református Szeretetszolgálat, Lónyánál a Magyar Vöröskereszt, Barabásnál a Katolikus Karitász, Beregsuránynál a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Tiszabecsnél a Baptista Szeretetszolgálat irányítja a munkát, velük működnek együtt a környező falvak, települések vezetői és a kormányhivatalok megbízottjai.

Portál - Baptista Szeretetszolgálat (baptistasegely.hu)


Adományozhatunk néhány kattintással bankkártyás fizetéssel, tartósélelmiszer, higiéniai cikkek, matracok, ágynemű, gyógyszer felajánlást pedig a gyűjtőpontjaikon várnak: bit.ly/gyujtopont-ukrajna

Ezeket a kezdeményezéseket a hogysegíts.hu információs portálon részletesen is megtalálhatjuk. Ezeken a helyeken kívül érdemes ellátogatni az alábbi szervezetek oldalára is:

Egy hívás is lehet segítség

Adományvonalak hívásával 250-500 Ft adománnyal támogathatjuk a menekültek megsegítését:

  • 1350 - Magyar Máltai Szeretetszolgálat
  • 1353- Magyar Ökumenikus Segélyszervezet
  • 1355 - Baptista Szeretetszolgálat
  • 1356 - Katolikus Karitász
  • 1357 - Híd Kárpátaljáért program
  • 1358 - Magyar Református Szeretetszolgálat
  • 1359 - Magyar Vöröskereszt
  • 13600 (33-as kód) - Krisna-tudatú Hívők Közössége

Önkéntesként

Bár a legtöbb segélyszervezet is szívesen fogad ilyen felajánlást, a Migration Aid, menekülteket segítő szervezet kifejezetten önkénteseket keres. Várják az ukránul vagy oroszul jól beszélő személyek, az online szervezési és adminisztrációs munkában szívesen részt vevő önkéntesek jelentkezését a weboldalukon (migrationaid.org), a Facebook oldalukon, és A Segítők Egyesület Facebook-csoportjában.

Mindenki a maga erejéhez mérten igyekszik segíteni, ezért érdemes körülnézni saját lakóhelyünk környékén is, mert elképzelhető, hogy kedvenc kávézónk adományleadó hellyé vált, a szomszédos iskolában gyerekruhákat gyűjtenek. A XVII. kerületi Kalandpark játszóház játék-szolgáltatásait ajánlotta fel a kerületben elszállásolt menekült gyerekeknek, akik vidám, boldog órákat tölthettek a játszóház izgalmas ugrálóváraiban, míg a Turbina Kulturális Központ közösségi foglalkozásokkal igyekszik elfeledtetni néhány órára a jelent. Ehhez az aktivitáshoz önkénteseket keresnek.

Oktatás, egészség, jogsegélyszolgálat

A menekülteket segítő összefogásban a Keleti és a Nyugati pályaudvaron a budapesti rendőrök mellett látnak el szolgálatot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatói is. De a legtöbb felsőoktatási intézmény is segíti a bajbajutottakat. A SOTE klinikáin sürgős esetben minden ukrán állampolgár orvosi ellátásban részesülhet. Az egyetemen pedig azok a hallgatók és oktatók is folytathatják szakirányú tanulmányaikat és munkájukat, akik a háború miatt kénytelenek voltak ezeket félbeszakítani. Az érintett hallgatók a következő e-mail címen jelentkezhetnek: titkarsag.kht@semmelweis-univ.hu

Az egyetem létrehozott egy adományátvételi pontot is a Műszaki Főigazgatóság Központi Raktárában (1102, Budapest, Liget u. 22.), ahol vény nélküli gyógyszerek, láz és fájdalomcsillapítók, kötszerek adhatók le, de adományozhatunk bébiételt, pelenkát, gyermek tisztálkodási és ápolószereket is.

200 pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember nyújt önkéntes munkával ingyenes segítséget az ukrajnai menekülteknek, de a szakemberek száma folyamatosan nő. A pszi.hu szakemberei az akut krízisre kínálnak segítséget legjobb szándékaik és tudásuk önkéntes és ingyenes felajánlásával. A szolgáltatás 10 nyelven érhető el: Pszi Pont

Jogi tanácsadásban segít a ukrainelegalaid.org, ahol képzett jogászok segítségével több nyelven kaphatnak tanácsot a rászorulók. A kezdeményezéshez további jogászok csatlakozását is várják.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás