Szülő- és gyereknevelés

A gyermekkori ADHD 5 legjellemzőbb tünete

Az ADHD egy neurobiológiai állapot és semmiképpen sem a rossz nevelés következménye. Az ADHD-s gyerekek rengeteg negatív visszajelzést kapnak a környezetüktől, ezért lenne fontos, hogy az iskolai közösség és a család jobban megértse őket.

1. Figyelemzavar és szétszórtság

Az ADHD-s gyerekek figyelme csak rövid ideig köthető le, illetve könnyen elterelhető. Elfelejtik feladataikat, vagy nem fejezik be azokat. Félbehagynak tevékenységeket, gondatlanságból hibáznak, nem tartanak rendet felszereléseik vagy játékaik között, sorra elveszítik a dolgaikat. Kerülik a koncentrációt igénylő tevékenységeket, nehézséget okoz számukra a feladataik megszervezése.

2. Hiperaktivitás

Ezek a gyerekek olyanok, mintha mindig ezres fordulatszámon pörögnének. Izegnek-mozognak, fészkelődnek. Iskolában óra közben is felállnak, elhagyják a helyüket, mászkálnak. Rengeteget szaladgálnak, a játszótéri mászókán a legmagasabbra másznak, és veszélyérzet nélkül veszélynek teszi ki magukat, ezért gyakran a sürgősségin kötnek ki.

Egyes szakemberek szerint nagyban segíthetünk a hiperaktivitáson, ha a gyerekek étrendjéből kivonjuk a finomított cukrot, túlzottan cukros ételeket, cukros üdítőket, és helyette alacsony glikémiás indexű fehérjéket adunk, amelyek alacsony szinten tartják a vércukorszintet.

3. Impulzivitás

AZ ADHD-s gyerekek e tekintetben is a saját életkoruknál éretlenebbek tűnnek: nem tudnak kivárni, másokat félbeszakítanak beszélgetés vagy játék közben, szüleiket nem hallgatják végig. „Ide nekem az oroszlánt, de most!” hozzáállással rögtön meg akarnak szerezni valamit vagy azonnal megtenni, amit a fejükbe vesznek. Nem látják előre cselekedetük nyilvánvaló vagy lehetséges következményeit.

4. Koordinációs nehézségek

Nagyjából az esetek felében jelentkezik. Lehet finom motoros működési probléma, például ilyen a cipőfűző megkötése, vagy az írásuk olvashatatlansága. Ha viszont a szem és a kéz koordinációja is gyenge, ez a labdajátékokban nyújtott alacsony teljesítményben nyilvánul meg a leginkább. Jó hír, hogy akiknél viszont nincs ilyen tünet, nyújthatnak kitűnő teljesítményt is a labdajátékok terén.

5. Ellenálló és zsarnokoskodó szociális magatartás

Elfogadhatatlan dolgokat tesznek, például ellopják azt, ami kell nekik, vagy bántalmazzák társaikat, ha nem úgy játszanak, ahogy ők akarják. Tudatosan ellenszegülnek vagy szándékosan ellenállnak az elvárásoknak. A hibáikból vagy büntetésből sajnos nehezen tanulnak.

Jellegzetesen viszonyulnak másokhoz: az idősebb társaikat szeretik felbosszantani, a fiatalabbakat pedig irányítják, amit a közösség nehezen ért meg, és fogad el, ezért gyakran elszigetelődnek a a csoporton belül.

A fenti viselkedési jegyek nagyban függenek a környezettől, attól, hogy a gyerek otthon vagy éppen az óvodában, iskolában tartózkodik-e, attól is, hogy az adott közeg mennyire elfogadóan viszonyul hozzá.

Fotó: Getty Image

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás