Szülő- és gyereknevelés

"Nincs ennek a gyereknek semmi baja, csak neveletlen" - Idegborzoló beszólások, amiket autista gyerekek szülei megkapnak

Tipikus kérdéseket, általánosításokat, megjegyzéseket hoztunk, amikkel ki lehet kergetni az autista gyerekek szüleit a világból! Azt is megmondjuk, miért.


Az alábbiakban olyan mondatokat sorolunk, amelyeket szinte nap mint nap megkapnak az autista gyerekek szülei. Ezeket a környezet nem feltétlenül rossz szándékkal címezi, de azok mégis feszegetik a sokat próbált szülők idegszálait.

 1. Azért ilyen a gyerek, mert nincs rendesen megnevelve!
 2. Nem is autista. Én már láttam autistát.
 3. Szerintem én is autista vagyok.
 4. Egy büdös nagy pofon! Az kellene neki!
 5. Azt hiszi, hogy őrá nem vonatkoznak a szabályok?! El kell magyarázni neki, hogy nem minden úgy történik, ahogy ő akarja.
 6. Kinövi.
 7. Hála Istennek, hogy az én gyerekem nem lett beteg!
 8. Te nagyon erős vagy! Én ezt tuti nem bírnám.
 9. És mi lenne, ha még dolgoznál is?
 10. Neked könnyű, mert...
 11. Olyan divat lett újabban címkéket adni. Szerinted régen nem voltak autisták?!
 12. Én biztosan nem főznék neki külön, minden nap.
 13. Ha éhes lesz, megeszi.
 14. Könnyű a "papír" mögé bújni.
 15. Én a helyedben már rég...

Nem tehet a gyerek arról, hogy autista

Az autista gyerekek társas viselkedésében jellegzetes sajátosságokat tapasztalunk, amelyek hátterében a kommunikáció, a gondolkodási képességek és a rugalmas viselkedésszervezés eltérő fejlődése áll. A korszerű szemléletben az autizmus „spektrumzavarként” szerepel, ahol a súlyos esetektől az enyhe szociális zavarral élő, kimagasló képességű érintettig sokféle gyermeket találunk. Lényeges, hogy ezek a gyerekek nem tehetnek különös viselkedésükről, mint ahogy a szüleik sem tehetnek a zavar kialakulásáról.

Ítélkezés helyett elfogadás

A bántó kérdések, a kritikusnak ható megjegyzések leginkább a nem ismeretből, a tájékozatlanságból fakadnak. A kérdezők, véleményt mondók sokszor nem is tudják, hogy mibe ütik bele az orrukat, nem tudják, hogy a nehezen kezelhető vagy éppen furcsa gyerek viselkedése mögött milyen komoly neurológiai okok húzódnak, és sokszor bele sem gondolnak abba, hogy a látszat vagy nem látszat ellenére, az autista gyerekek szülei mekkora erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az autista gyermekük nehezen illeszkedő puzzle-ját hozzákapcsolják a többségi társadalomhoz.

Még fájóbb tud lenni, amikor az átgondolatlan kérdések vagy sértő megjegyzések éppen olyanoktól érkeznek, akiknek a legnagyobb megértéssel kellene lenniük: nagyszülőktől, pedagógusoktól, barátoktól.

Ahelyett, hogy ítélkeznénk az autista gyerekek szülei felett, tegyünk meg egyet, inkább kérdezzük meg tőlük: mit tudok segíteni?

 

 

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás