Szülő- és gyereknevelés

Normális, ha belenézek a gyermekem telefonjába?

Napjainkban a telefon elengedhetetlen része életünknek és gyermekeink életének is. Normális, ha egy szülő belenéz gyermeke telefonjába? Mit mondanak erről a szakértők?
 


A telefonokkal az a probléma, hogy mindennapi életünk részét képezik, és szükség van rájuk. Szeretnéd korlátozni a gyermeked cukorbevitelét? Tartsd távol az édességet a háztól! Távol akarod tartani őket a mobiltelefonoktól? Akkor nem tudják megcsinálni a házi feladatot, nem tudnak bejelentkezni a társasági csoportokba, nem tudnak sms-t küldeni vagy felhívni téged – és a lista folytatódik.

A telefonok ma már annyira fejlettek, hogy folyamatosan változó, egyedi problémákkal járnak, amelyek a szülők számára terhelőnek tűnhetnek.

Elolvashatod az összes sms-t a gyermeked telefonján, és még mindig nem tudod, hogy mit csinál, ha nem nézed meg a WhatsAppot vagy a TikTokot. Ez feltételezi, hogy egyáltalán ismered a megfelelő alkalmazásokat, amiket megnézhetsz. Arról nem is beszélve, hogy már az is hatalmas bizalomvesztésnek tűnhet a gyerekeid részéről, hogy egyáltalán átnézed a telefonjukat. Elvégre te sem követelnéd, hogy elolvashasd a naplójukat – szóval a mobiltelefon különbözik ettől? Mit tehet egy aggódó szülő?

A gyermekeik védelme és az adatvédelem határainak átlépése között egyensúlyozó szülők számára a Motherly szakértőktől kért tippeket arra vonatkozóan, hogy szabad-e, és ha igen, akkor mikor belenézni a gyerek telefonjába.

Ellenőrizzék-e a szülők a gyermekük telefonját?

A válasz... bonyolult. “Attól függ” – mondja Megan Moreno,  a Wisconsin-Madison Egyetem serdülőkori orvosa és kutatója a Motherlynek. “Több tényezőt is figyelembe kell venned, többek között az életkort, azt, hogy amikor megkapták a telefonjukat, akkor a telefonjuk átnézése része volt-e a családi megállapodásnak, és hogy jelen lesznek-e, amíg átnézed”.

Megan hozzáteszi, hogy: “Sokszor hallottam már, hogy a gyerek telefonjának engedély nélküli átnézése olyan, mintha a szüleid a naplódat néznék át a tudtod nélkül”. Mint valaki, aki a középiskolai naplómat zár alatt tartottam, ez megalázóan hangzik a gyerekek számára, és károsan hat a szülő-gyerek kapcsolatra. Mégis fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mit csinálnak a gyerekeink.

Sophie Pierce, Los Angeles-i gyermek- és ifjúságpszichológus egyetért ezzel. Azt javasolja, hogy erről előzetesen beszélj a gyerekekkel. “Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a szándékaikkal, mielőtt átnézik gyermekük telefonját – egy dolog, hogy a potenciális kockázati tényezők után kutatnak, és egészen más dolog, hogy a gyermekük titkait kutatják a barátokkal folytatott bizalmas szöveges üzeneteken keresztül” – mondja Dr. Pierce a Motherlynek.

Van mód arra, hogy tisztelettudóan figyeljem a gyerekem telefonját?

Néha a szülők mobilfigyelő alkalmazásokat szeretnének használni, hogy nyomon követhessék, mit csinálnak a gyerekeik az eszközeiken. Ez jól hangzik, de a gyerekek utálják. Egy 2018-as tanulmány szerint a gyerekek (8-19 éves korosztály) 76%-a egyetlen csillagot adott az  ilyen alkalmazásoknak, azzal magyarázva, hogy az alkalmazások “túlságosan korlátozóak és a magánéletüket sértik, negatívan befolyásolva a szüleikkel való kapcsolatukat”

Dr. Pierce szerint szerencsére vannak módok arra, hogy a szülők és a gyerekek biztonságos határokat alakítsanak ki, de ez némi próbálkozást igényelhet. Kezdjük a kommunikációval, és hallgassuk meg a gyerekek véleményét. “A szülő a nyílt kommunikáció gyakorlásával tudja végigjárni a gyermeke telefonját” – mondja Dr. Piece.

“A gyerekeknek tisztában kell lenniük azzal, amikor megkapják első telefonjukat, hogy a szülők időről időre átnézhetik a telefonjukat” – folytatja Dr. Piece. “A szülők hangsúlyozhatják, hogy azért nézik át a telefonjukat, mert fontos számukra a biztonság, és hogy meg akarják tanítani a gyerekeiket arra, hogy jó digitális állampolgárok legyenek. Az is fontos, hogy a szülők kiemeljék, hogy a gyermekük telefonjának átnézése nem valamiféle büntetés, hanem a gyerekek védelmét szolgálja”.

Dr. Moreno szerint a telefonjuk titkos ellenőrzése nincs rendben, és azt javasolja, hogy “nézzétek meg együtt a készüléket, mivel ez egy lehetőség a bizalom és a kommunikáció kiépítésére”. Dr. Moreno hozzáteszi, hogy: “A titkolózás megkerüli mind a bizalmat, mind a kommunikációt, és gyakran többet árt a szülő-gyermek kapcsolatnak, mint használ. Azonnal elveszíted a gyermeked iránti bizalmat, amelynek helyreállítása hosszú időbe telhet”.

Kortól függően eltérő szabályoknak kellene lenniük?

Dr. Pierce szerint az életkor nem annyira fontos, mint a gyermek fejlődési funkciói és általános érettsége.

“Mint a gyermekkor sok más aspektusa, a telefonok is kiérdemelt bizalmat igényelnek a felnőttektől” – mondja Dr. Pierce. “A fiatalabb gyerekek valószínűleg több felügyeletet igényelnek, ahogy megtanulják a szabályokat és a határokat, a szülők pedig elkezdhetik jobban érezni magukat a kevesebb telefonos felügyelet mellett, ahogy a gyerekek idősebbek lesznek, és következetesen megmutatják, hogy megbízhatóan bánnak a telefonjukkal”.

Figyelmeztető jelek, amelyek indokolhatják a gyermeked telefonjának átkutatását

Ha egy szülő azt gyanítja, hogy gyermeke vagy egy másik gyermek bármilyen kockázatos vagy veszélyes helyzetben van, Dr. Pierce azt javasolja, hogy a beavatkozás érdekében ellenőrizze a telefonhasználatot, a keresési előzményeket és a közösségi médiát.

Dr. Moreno egyetért ezzel: “Orvosként mindig elmondom a pácienseimnek, hogy minden megosztott információ bizalmas marad, kivéve három esetet: önsértés, másoknak okozott kár, vagy ha valaki ártani akar. A szülőknek hasonló beszélgetést kellene folytatniuk gyermekükkel a telefonhasználatról, és felvázolniuk azokat a forgatókönyveket, amelyekben a szülő a gyermek biztonságát a meghatározott adatvédelmi és titoktartási szabályok fölé helyezi”.

Bármi is történjen, fontos, hogy nyitott és őszinte maradj a gyerekekkel, hogy érezzék, hogy “megbíznak bennük és tisztelik őket”. Dr. Pierce szerint “minden gyermeknek tisztában kell lennie a szülei megfigyelési taktikájával, kortól függetlenül”.

Forrás: mother.ly

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás