Szülő- és gyereknevelés

Nyelvtanulás játékosan

Azt hinnénk, nyelveket tanulni ma már sokkal egyszerűbb, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Minden adott, hiszen nem csak utazni lehet bárhová, de a világ is beköltözött az életünkbe az internet segítségével. Minden azonnal elérhető, megtalálható. Módszerek, tanfolyamok, segédanyagok, idegennyelvű filmek, videók megszámlálhatatlan mennyiségben. Tényleg ilyen egyszerű lenne?


Erre is egyértelműen a bőség zavara a legmegfelelőbb kifejezés, vagyis a sok bába közt elvész a gyerek állapot. A tanórákon továbbra is nyelvtanárok és diákok ezrei küzdenek a tudásért, a szülők pedig sokszor nagy összegeket költenek arra, hogy gyerekeik boldoguljanak a nyelvekkel. Mert ez ma már belépő a felsőoktatásba és a munkaerőpiacra is.

Vajon mi lehet a titok, van-e egyáltalán titok egy igazán kellemes, hatékony ám játékos módszertanhoz?

Miholics Zoltán (MiZo) nyelvtanár és tananyagfejlesztő szerint mindenképpen kontextusba kell helyezni a tananyagot életszerű szituációkkal. Az a jó, ha folyamatos impulzusok érnek bennünket és nem csak nyelvórákon találkozunk a tananyaggal. A jó nyelvtanulás tehát a kontextustól függ. A Xeropan és KRÉTA együttműködéséből született ingyenes nyelvtanulási lehetőség az Idegennyelvi Felkészítő Modul, azaz IFM.

A Z és Alfa generációs diákok már megváltozott attitűdökkel érkeznek az iskolákba, így számukra akkor korszerű a nyelvtanulás, ha digitalizációról, önszabályozó tanulásról és játékosításról beszélünk. Az IFM pedig ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelel, hívta fel a figyelmet Fegyverneki Gergő, digitális tartalomszakértő. Ma már működik az a lehetőség, hogy tanár nélkül kommunikáljon a tanuló, például nyelvet tanul egy mesterséges intelligencia által vezérelt chatbottal, az online térben beül egy taxiba és elbeszélget a taxisofőrrel, miközben megtanulja a szavakat, szófordulatokat és megtanítjuk helyesen kiejteni azokat. Sokan nem mernek megszólalni, mert félnek beszélni. Ha valaki nem teheti meg, hogy anyanyelvi közegben gyakoroljon, tapasztaljon meg ilyen helyzeteket, akkor a digitalizáció megteremti számára ezt és játékosan tanulhat, rutint szerezhet egy online platformon. Éppen a nyelvtanulás az tehát, ahol a legkorszerűbb eszközöket kell alkalmaznunk.

Hogyan támogatja a tanulót egy jól kidolgozott rendszer, a Xeropan?

Ez a játékos alkalmazás arra ösztönzi a felhasználót, hogy folyamatosan dolgozzon vele, olyan tartalmakat ad, amelyek érdekesek. MiZo tapasztalatai kapcsán arra jött rá, hogy az alkalmazást használva nem ő tanítja a diákjait, hanem a gyerekek sajátítanak el egy nyelvet játékos módon. Mindezt két nyelven, a saját szintjüknek megfelelően. Az angol nyelvi lehetőség belépő szinttől egészen a felsőfokú nyelvvizsga szintjéig ki van dolgozva. Ezzel a tanárok számára tökéletes lehetőséget kínál a differenciálásra, úgy, hogy egy helyre van összegyűjtve 3500 lecke, számtalan aktuális téma, hanganyaggal, feladatokkal és ami külön előny, hogy nyelvvizsgatémák és érettségitémák szerint kategóriákra bontva, nyelvi készségenként csoportosítva.

 

A cikk teljes egészében a felelosszulokiskolaja.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás