Szülő- és gyereknevelés

Rád nem reagál, bezzeg a haverját száz méterről meghallja? Nyugalom, csak az agya fejlődik

Van egy jó hírünk: már tudományosan bizonyított tény, hogy a kamaszok tényleg nem hallják jól az anyjukat.

 


Ha neked is ötször kell elmondanod ugyanazt, mire a kamasz gyereked egyáltalán reagál rá, tudnod kell, hogy ez nem bunkóság vagy neveletlenség miatt van: immár hivatalos bizonyítást nyert, hogy a tizenévesek agya kevésbé reagál a szüleik hangjára, mint az idegenekére.

A The Journal of Neuroscience című lapban idén áprilisban megjelent kutatás szerint míg a csecsemők túlélését az segíti elő, ha anyjuk hangját ezer közül is felismerik, addig a tizenévesek agya a szülői hangok felől fokozatosan a külvilág felé fordul. Műszerekkel mérhető, hogy agyuk erőteljesebb aktivitást mutat akkor, ha idegenek beszélnek hozzájuk.

Nem neveletlen, csak éppen felnő

Mindennek evolúciós okai vannak. A kis csecsemő már egészen fiatal korban reagál anyja hangjára, ami megnyugtatja őt, és a biztonságot jelenti számára. Ez az állapot egész gyerekkorban fennáll, 13 éves kor körül azonban lassan változás áll be az agyban: immár az új hangok lesznek érdekesek.

“Éppúgy, ahogy a csecsemő ösztönösen reagál az anyjára, a kamasz ösztönösen a külvilág hangjait helyezi előtérbe. Ennek egyszerűen neurobiológiai okai vannak. A látszólag nemtörődöm, lázadó kamaszok úgy vannak bekötve, hogy minden érdekesebb legyen annál, mint amit a szüleik mondanak.” - mondta el a kutatás vezetője, Daniel Abrams.

Műszerrel mérhető a változás

A vizsgálatban 13-16 és fél éves fiatalokat vontak be, akiknek háromféle felvételt mutattak: volt, amikor anyjuk beszélt, máskor egy idegen nő, megint máskor pedig háztartási gépek zaját játszották le nekik. Bár a fiatalok 97 százaléka magabiztosan felismerte édesanyja hangját, műszerekkel volt kimutatható, hogy az idegen nő erőteljesebb agyi aktivitást váltott ki belőlük, egyszerűen szólva: jobban odafigyeltek rá. 

“Biológiai okai vannak annak, hogy a gyerekek egy bizonyos életkorban elkezdenek leválni” - magyarázta a kutatás másik vezetője, Vinod Menon. “Mi most ezt a biológiai jelet fejtettük meg: ez az, ami segít a kamaszoknak, hogy megtalálják a helyüket a világban, és hogy családon kívüli kapcsolatokat alakítsanak ki.”

Úgyhogy a legközelebbi alkalommal, amikor negyedszerre szólsz a kamaszodnak, és ő még mindig a füle botját sem mozgatja, tudd, nem ő tehet róla: az agya épp úgy intézi, hogy a világon minden hangot jobban meghalljon, mint a tiédet.

 

Forrás: scarymommy.com

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás