Szülő- és gyereknevelés

Segítség, össze vagyok zárva a családommal! – Hogyan ne menjünk egymás agyára?

A családdal töltött hosszú napok kiélezhetik a konfliktusokat, elmélyíthetik a háttérben meghúzódó lelki problémákat. Három könyvet ajánlunk erre az időszakra, melyek segíthetnek eligazodni a lélek útvesztőiben.

Segítség, össze vagyok zárva a családommal! – Hogyan ne menjünk egymás agyára?

Harc a kamaszkorral

Mire gyerekünkkel eltelik közösen töltött 12-13 év, már túléltük együtt a dackorszakot, az önállósodás első lépéseit, az iskolakezdést, szóval joggal érezzük úgy, hogy tudunk már valamit a szülőségről. De vigyázzunk, ha kamaszgyerekkel szállunk vitába, az évek alatt megszerzett rutinunk hamar kevésnek találtatik! Különösen, ha napi 24 órán keresztül megyünk egymás agyára!

A jó hír az, hogy a kamaszkor átvészelhető, ehhez ad igen hasznos iránytűt a Kamaszmentő, amely összegyűjti azokat az élethelyzeteket, melyekben feltárja és bemutatja a szülők és gyermekek lelki működését, gondolkodásmódját, és segít a néha már kibékíthetetlennek tűnő ellentétek feloldásában.

Ezt a könyvet olvasva sokkal könnyebbnek láthatjuk a kamaszok és szülők konfliktusait, és elhisszük, hogy – ha nem is varázsütésre –, de kitartó, közös munkával orvosolhatók a bajok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyarmati Katalin: Kamaszmentő – Hogyan ne menjünk egymás agyára?, Tea Kiadó, 2016.

Hogyan tedd összezártság idején is gyerekbiztossá a házasságod?

A gyerekneveléssel töltött évek alatt sok párnál eljön az a pillanat, amikor az egyik fél úgy érzi, a másik számára minden előbbre való, mint ő: a karrier, a házimunka, a kedvenc hobbi, de leggyakrabban a gyerekek.

Szinte elkerülhetetlen, hogy egy idő után a szennyesruhakupacok és játékhalmok között elgondolkozzatok: kik vagytok ti valójában? Már csak szülőként funkcionáltok? Fontosabb az, hogy új tornacipőt vegyél a gyereknek, mint egy közös hétvége a pároddal?

Riadó! Ha így gondolod, akkor több mint valószínű, hogy tenned kell valamit. 

A mai modern családoknál általában az a társadalmilag elfogadott, hogy a szülők kiemelten kezelik a gyerekek minden igényét. Andrew G. Marshall azonban Szeretlek, de miért én vagyok mindig az utolsó? című könyvében úgy véli, hogy a párok, akik csak a gyerekeikért élnek, előbb-utóbb végleg lemerítik saját magukat és kapcsolatukat.

A könyv két központi témát jár körül: hogyan őrizzük meg házasságunk épségét és hogyan neveljük szép fokozatosan önállóságra a gyerekeinket, ami nem csak nekik, de nekünk is jó lesz.

Andrew G. Marshall: Szeretlek, de miért én vagyok mindig az utolsó? – Hogyan tedd gyerekbiztossá a házasságod?, Tea Kiadó, 2014.

Andrew G. Marshall: Szeretlek, de miért én vagyok mindig az utolsó? – Hogyan tedd gyerekbiztossá a házasságod?, Tea Kiadó, 2014.

Ha tüsszög a lélek – gyerekkori pszichés problémákról

A megváltozott életkörülmények miatt a gyerekek viselkedése és jólléte is megváltozhat. A Mi bántja a gyerek lelkét? igyekszik segíteni abban, hogy egy esetleges problémát minél előbb felismerjünk, és ezáltal az érintett gyermek és család minél előbb megkaphassa a szükséges segítséget vagy épp ellenkezőleg: megnyugtassa az aggódó szülőket. Ez utóbbira, a felfokozott aggodalmak idején különösen szükség lehet.

Legyen szó csupán aggodalomról vagy tényleges intő jelről, a probléma soha nem egyszerű. Nehéz a szülőnek, a nevelőnek, de legfőképpen a gyermeknek.

A könyv kérdés-válasz formában dolgozza fel a leggyakoribb pszichés gyermekbetegségeket, érthető, olvasmányos stílusban. Olyan sokat emlegetett jelenségeket ismertet, mint a hiperaktivitás, a kommunikációs és tanulási zavarok, az autizmus-spektrum, az Asperger-szindróma, a szelektív mutizmus, a viselkedési zavar vagy akár a szorongás. A szöveget szakértői megjegyzések egészítik ki, és érintett szülők beszámolói teszik emberközelivé és életszerűvé.

Peer Krisztina: Mi bántja a gyerek lelkét? – 150 kérdés gyermekkori pszichés megbetegedésekről, Tea Kiadó, 2015.

Peer Krisztina: Mi bántja a gyerek lelkét? – 150 kérdés gyermekkori pszichés megbetegedésekről, Tea Kiadó, 2015.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás