Szülő- és gyereknevelés

Szennyező adalékanyag okozza autizmust és az ADHD-t?

Az autizmus spektrumzavar (ASD) és a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) előfordulása az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt. Az okok nagyrészt ismeretlenek, bár feltételezhetően a környezeti tényezők fontos szerepet játszanak.

Egy friss tudományos kutatás arra az eredményre jutott, hogy az autizmus és az ADHD kialakulásának egyik oka a műanyag zavartkeltő hatása lehet, amely a gyerekek idegrendszerének fejlődését nagyban akadályozza, bár az még nem teljesen tisztázott, hogy csak a szülés után, vagy már az anyaméhben elkezdődik a káros folyamat.

Az autista és ADHD-s gyermekek kevésbé képesek "kiüríteni" szervezetükből a biszfenol A-t (BPA), azaz szervezetükben könnyebben felhalmozódnak a műanyagadalékok. Genetikai adottságoktól függően, vannak olyan egyének, akinek a szövetei hosszabb ideig és nagyobb koncentrációban vannak kitéve a vegyszer szennyezettségének.

EZ IS ÉRDEKELHET: Az autizmus 8 legfeltünőbb jele, amit minden szülőnek ismernie kellene
 

Mi az a BPA?

A BPA (biszfenol-A) egy olyan vegyi anyag, amelyet sok termékhez adagolnak, például műanyag palackokhoz és a higiéniai termékekhez. A vegyi anyagot 1950-es években már használták arra, hogy más vegyületekkel keverve erős és kemény, vagy nyúlékony műanyagot képezzenek. Napjainkban a BPA-tartalmú műanyagokat általában élelmiszer tartályok, üdítős és vizes palackok gyártására használják. A BPA utánozza az ösztrogén hormon szerkezetét és működését, emiatt például befolyásolhatja a testi folyamatokat, például a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést. A táplálkozás messze a legnagyobb BPA beviteli forrása az embernek, különösen, ha étkezésében gyakoriak a csomagolt élelmiszerek és a konzervek. Számos szakértő állítja, hogy a BPA káros, de még mindig vannak, akik nem értenek egyet ezzel az állítással. 
(Forrás: Benu Gyógyszertárak, benu.hu)

Máshogy méregtelenítik a BPA-t az ASD-s és ADHD-s gyerekek

Visszatérve a kutatásra, a tudósok a Rutgers New Jersey-i gyermekklinikáján 66 autista, 46 ADHD-s és 37 egészséges gyereket vizsgáltak. A kutatók feltárták, hogy az autista gyermekek jelentős részénél a glükóz molekula BPA-hoz való hozzáadásának képessége körülbelül 10%-kal kisebb, mint a kontroll gyermekeknél. Az ADHD-s gyermekek jelentős részénél ez a képesség pedig körülbelül 17%-kal kisebb.

EZ IS ÉRDEKELHET: 6 gyanús jel, ami utalhat arra, hogy óvodás gyermeked autizmusban érintett

   Meglepődtünk, hogy az ADHD ugyanezt a hibát mutatja a BPA méregtelenítésében"

- mondta T. Peter Stein a kutatás vezetője.

Ez az első szignifikáns bizonyíték a BPA-autizmus-ADHD biokémiai összefüggésre. Stein hozzátette: további vizsgálatokat igényel annak megállapítása, hogy a szennyező anyagok hatására már az anyaméhben elkezdődnek-e az idegi rendellenességek, vagy erre csak a születés után kerül sor.

A kutatás vezetője szerint nem csak a BPA, hanem más tényezők is szerepet játszhatnak a idegi rendellenességek kialakulásában, mivel az érintett gyerekek közül nem minden esetben volt jelen a BPA-anyagcsere probléma, hozzáteszi: ettől függetlenül biztosak benne, hogy jelentős a BPA szerepe.

Az eredeti tanulmány társszerzői Margaret D. Schluter és Robert A. Steer a Rowan-Virtua School of Osteopathic Medicine, valamint Xue Ming a Newark-i Rutgers University-New Jersey Medical School munkatársai.

Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás