Szülő- és gyereknevelés

Újra van mitől félniük a szülőknek, itt a Poco Bar

Új illegális elektronikus cigaretta terjed a kamaszok körében.

A Poco Bar nevű e-cigarettát, amely nagyban hasonlít a korábban megjelent Elf Barra, 2023 második felében jelent meg Magyarországon. Bár mindkettő forgalmazása a kezdetektől fogva tilos idehaza, az interneten bárki megrendelheti, életkortól függetlenül. Az Elf Bárhoz hasonló Poco Bar e-cigarettát szinte a végtelenségig lehet szívni, amivel a legfőbb baj nem is az, hogy nikotinmérgezést okozhat, hanem a többi káros összetevők (illatanyagok, aromaanyagok, aldehidek, oldószerek) túlzott bevitele lehet életveszélyes – ezekre hívta fel a figyelmet Zacher Gábor toxikológus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

– Az Elf Bar és a Poco Bar alapvetően abban különböznek egymástól, hogy míg az előzőből hatszáz-nyolcszáz slukkot tud szívni a dohányos, addig a Poco Barból akár tízezret is, az utóbbinak a mérete is nagyobb, nagyobb benne a tartály, illetve az elektronikája is tölthető - mondja Zacher Gábor.

A szakértő hozzáteszi, hogy alapvetően nem azzal van a baj, ha valaki napközben – magát tudatosan megtartóztatva – 10-10 slukkot elszív az e-cigarettákból, mert annak valóban lenne ártalomcsökkentő hatása a hagyományos cigarettához képest, hanem a baj ott kezdődik, amikor az e-cigaretta használatát túlzásba visszük.

Olyankor, amikor például valaki egy 120 perces futball mérkőzés ideje alatt észre sem veszi, és elszívja a hatszáz puffos Poco Bar e-cigeretta egyharmadát, az körülbelül annak felel meg, mintha elszívott volna két doboz hagyományos cigarettát.

– További veszélyforrás lehet még az is, ha a gyerek nem csak szívja, hanem kibontja az e-cigarettát, és önártó céllal megissza a nikotin tartalmú likvidet, mert abba akár bele is lehet halni, amire nem csak külföldön, hanem már Magyarországon is volt példa – figyelmeztet a szakértő.

Nehéz lebeszélni a gyerekeket az e-cigarettáról

A legtöbb fejtörést ezúttal is a gyerekek okozzák, akiket nehéz a leszokásról eltéríteni, mert az e-cigaretta most nagyon divatos, színes, jó illatú, és egy sor olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami egy kamasz számára nagyon menőnek tűnik. – Amíg a klasszikus cigarettánál a szülő el tudta mondani a gyerekének, hogy "ha dohányzol, büdös leszel", addig az Elf Barnal vagy Poco Barnal ezt nem lehet mondani, és nincs olyan figyelmeztető mondata a szülőnek, amivel a rászokást meg lehetne akadályozni, ráadásul vizsgálatok tényadatainak hiányában, amit a laborok nem bocsájtanak rendelkezésre, nem is lehet érvelni - teszi hozzá Zacher Gábor.

A fotó csak illusztráció, forrás: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás