Szülő- és gyereknevelés

Változnak a falusi CSOK és a babaváró támogatás szabályai - Részletek

2024. január 1-jétől emelkedik a babaváró támogatás és a falusi CSOK összege, az erről szóló rendeletmódosítások megjelentek a Magyar Közlönyben.

 

Januártól a babaváró hitel összege 10 százalékkal növekszik, így akár 11 millió forint is igényelhető. A falusi csok összege pedig jelentősen, 50 százalékkal emelkedik. Ez például használt lakóingatlan vásárlásakor és bővítésekor, illetve korszerűsítésekor, három vagy több gyermek esetén azt jelenti, hogy a támogatás 10-ről 15 millió forintra nő.

A legfrissebb adatok szerint idén május végéig több mint 40 ezer kérelmet  fogadtak be a falusi családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK), csaknem 220 milliárd forint értékben.

Használt ingatlan vásárlása, bővítése

A családtámogatási program nagyon népszerű, ami annak köszönhető, hogy az igénylők gyermekvállalástól függően az év végéig tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. Jövőre viszont még ennél is többet - írja a hirado.hu.
A kormány ugyanis úgy döntött, hogy 2024-től megemeli a falusi CSOK keretösszegeit. Így egy használt ingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén:

  • egy gyermeknél a jelenlegi 600 ezerről 1 millió forintra,
  • két gyermeknél 2,6 millióról 4 millió forintra,
  • három gyermeknél pedig 10 millióról 15 millió forintra

nő a segítség összege.

Már meglévő ingatlan korszerűsítése

Már meglévő otthon bővítésénél, korszerűsítésénél a támogatás:

  • egy gyermeknél 300 ezerről 500 ezerre,
  • két gyermeknél 1,3 millióról 2 millió forintra,
  • míg három gyermeknél 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik.

Nem kell hozzá például banki hitel, mint egy nagyobb városban, ahol a magas árak miatt nem elegendő az állami segítség egy ingatlan megvásárlásához. Erről a Fiatal Családosok Klubjának alapítója beszélt, aki szerint a falusi CSOK nagy előnye, hogy segíti a helyben maradást és az életkörülmények javulását.

A városi CSOK jövő év elejétől megszűnik, de helyette a kormány egy új családtámogatási rendszert dolgoz ki.

Babaváró hitel

„Ösztönözni szeretnénk, hogy a gyermekvállalás időpontja a nőknél minél korábbra kerüljön, ezért a babváró hitel szabályain változtatunk. A hitel összegét 10 millióról 11 millió forintra növeljük, viszont 2024. január 1-jétől azok a házaspárok vehetik fel, akiknél a hölgy még nem töltötte be a 30. életévét” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Ugyanakkor 2025. január 1-jéig a még a várandós 40 év alatti hölgyek is jogosultak lesznek erre támogatásra.

A kamatmentes szabadfelhasználású kölcsön, azaz a babaváró támogatás sikerét jól mutatja, hogy eddig csaknem 220 ezer család több mint 2100 milliárd forint összegben igényelte, ami mintegy 130 ezer gyermek születéséhez járult hozzá.

Kép forrása: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás