Szülő- és gyereknevelés

Csodálatos felismerést tett a tudomány! Anya és magzata között lenyűgöző sejtszintű kapcsolat jön létre

Tudomány -  Ma már tény, hogy anya és gyermeke nem csak lelkileg, hanem fizikailag, sejtszinten is összekapcsolódnak egymással nem csak a terhesség alatt, hanem azt követően is! Ennek oka, hogy a terhesség alatt az egyik fél sejtjei átáramolnak a másik félbe, és évtizedekig, sőt talán örökre ebben az állapotban maradnak.

Az anya és gyermeke közötti érzelmi kötelék valami leírhatatlanul különleges. A terhesség alatt nemcsak tápanyag- és oxigéncsere zajlik, hanem egy lenyűgöző sejtszintű kapcsolat is létesül. A várandósság időszakában az anyai és a magzati sejtek a méhlepényen keresztül egymáshoz áramolnak. Így anya és gyermeke a születés után is "kapcsolatban maradnak" egymással - méghozzá évtizedekig, ahogy azt a kutatók nemrég felfedezték.

Mikrokimerizmus jelentése

A mikrokimérizmus az egyik egyedtől származó sejtek jelenléte egy másik genetikailag különálló egyedben. A természetes mikrokimérizmus fő oka a várandósság, annak révén, hogy az anya és a magzat között kétirányú sejtvándorlás történik a placentán keresztül.

Miért hordozzuk magunkban anyánk sejtjeit, és fordítva?

A tudósok mikrokimérizmusnak nevezik az idegen sejtek túlélését a szervezetben. A szó a kiméra szóból származik, amit a görög mitológia egy hibrid lényként ír le. A fentiek ismeretében tehát úgy tűnik, hogy mindannyian "hibrid lények" vagyunk.

Georg Schmorl patológus már 1893-ban magzati sejteket talált anyai tüdőkapillárisokban terhes nők boncolása során, majd az 1960-as években anyai áttétes bőrrákból származó sejteket fedeztek fel egy újszülöttben.
Az áttörő felfedezést azonban Leonard Herzenberg tette le az asztalra 1979-ben, aki fiúval terhes nők vérében hímivarsejteket (Y kromoszómával) tudott beazonosítani. Bár ezek a felfedezések akkoriban kevés figyelmet kaptak, megalapozták a mikrokimerizmus kutatási területét. Azóta a legkülönbözőbb tudományágak szakértői kutatják a témát. Nemcsak azzal foglalkoznak, hogy a sejtek hogyan létezhetnek egymás testében, hanem az is, hogy milyen kárt vagy hasznot okoznak egyes esetekben.

A kutatók feltételezik, hogy az idegen sejtek túlélése a szervezetben pozitív hatásokkal járhat az anya és a gyermek számára. De arra is rámutatnak, hogy a mikrokimerizmus részben felelős lehet a betegségek kialakulásáért is.

Mikrokimerizmus: egyes betegségek valószínűsége kisebb, másoké nagyobb

A genetikai keveredés jelensége, amely a szervátültetések során is előfordul, számos kérdést vet fel. A tudósok intenzív kutatásokat folytatnak ezek megválaszolására. A mikrokimerizmus kutatása valóban nehéz, mert az anya 100.000 saját sejtjei között körülbelül öt "bevándorló sejt" található.

A Grazi Egyetem nemzetközi tudóscsoportja 2022-ben 5,4 millió dolláros támogatást kapott a John Templeton Alapítványtól, hogy a mikrokimerizmus jelenségének a végére járjon.

Egyes tanulmányok a mikrokimerizmus előnyeire mutatnak rá (például az anyai szövetek regenerálására vagy a fejlődő magzat immunológiai védelmének biztosítására), míg más kutatások a mikrokimerizmus teszik felelőssé egyes betegségek kialakulásáért.

Fotó: Getty Images
Forrás: Külföld

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás