Tudástár

Iskolakezdési támogatás

Egyre több munkáltató él az úgynevezett béren kívüli jutattások, vagyis különböző adó- és járulékmentes támogatások lehetőségével. Ezek egyike az iskolakezdési támogatás.

Kinek adható?

Iskolakezdési támogatást az adott szeptemberben általános- vagy középiskolába járó gyermek után kaphatnak a gyermek nevelői. Iskolakezdési támogatásban azok a nevelők részesülhetnek, akik a szóban forgó iskolás gyermek után családi pótlékra jogosultak.  A családi pótlékra való jogosultság feltételeit a családok támogatásáról szóló törvény határozza meg. Családi pótlékra - többek között - a vér szerinti, az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs (továbbiakban együtt: szülő), a nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő és a gyám jogosult.
Az iskolakezdési támogatás adómentessége nem függ attól, hogy a családi pótlékot melyik szülő részére folyósítják. Elegendő, ha arra a törvény szerint a szülő egyébként jogosult lenne. Élettársi kapcsolatban élő magánszemély esetében a juttatás csak akkor adható adómentesen, ha a vonatkozó szabályok szerint ő maga is jogosult a családi pótlékra, azaz a szóban forgó gyermek közös.

Milyen összegben?

A tavalyihoz képest nőtt az iskolás gyermekeket nevelő családok számára nyújtható munkáltatói juttatás maximális összege. 2008-ban akár a minimálbér harminc százalékáig terjedő, azaz évi 20.700 forint összegű is lehet az adó- és járulékmentes iskolakezdési támogatás. Mivel ez a támogatás mindkét szülőnek adható, optimális esetben a támogatás értéke elérheti a gyermekenként 41.400 Ft-ot.

Milyen formában?

A legtöbb munkáltató iskolakezdési vásárlási utalvány formájában nyújtja iskolakezdési támogatását a munkavállalóknak. Ilyenkor az utalványon feltüntetett (illetve a megfelelő hálózathoz tartozó) üzletekben lehet az utalványt beváltani. A beváltóhelyek között hipermarketek, papírboltok, könyvesbolt-hálózatok, ruházati üzletek találhatók.

A munkáltató azt a formát is választhatja, hogy pénzben megtéríti a fenti, 20 700 Ft összeghatárig az iskolakezdésre fordított költségeket. Ilyenkor a kiadásokról a munkáltató nevére szóló számlát kell kérni. Ilyen lehet például az iskolai tankönyvvásárlás során kiállított számla.

Az iskolakezdési támogatás a tanévkezdést megelőző és követő 60 napban, vagyis az idén július 3. és október 31. között használható fel.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás