Ajánló

A játékkészítő, avagy hogyan mentsük meg a meséket a felejtéstől

Önnek van gyermekkori kedvenc mesefigurája? Próbált már mesélni róla a gyermekének? Látta a tekintetében a kétkedést? Hát, igen... Nem csak felettünk járt el a kölökidő, de bizonyos, komplett gyermekkorokat meghatározó mesefigurákat is elsodort a többdimenziós multiplex-marketing-korszak. Egy színes – de nem szélesvásznú –, zenés, s az ígéret szerint akciódús és vidám szuperprodukció azonban most megállítani készül ezt a folyamatot. Sajnos, csak decemberben győződhetünk meg arról, sikerül-e a küldetés.

A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakozást nyújtó interaktív színházi előadás története szerint a klasszikus mesehősök –  Hüvelyk Matyi, Piroska, Jancsi és Juliska stb. – felkeresik a Játékkészítőt, hogy segítsen nekik visszaszerezni elvesztett népszerűségüket, hiszen a mai gyerekek már nem is ismerik őket. A Játékkészítő így tulajdonképpen egy modern mese, ahol ismert mesebeli alakok tűnnek fel egy eddig soha nem látott és hallott történetben, s melyben a színház, a tánc, a vizuális kultúra, a zene és a cirkuszművészet harmonikus egységet alkot.

Ezt az egységet egy egész társulatnyi remek színész és zenész tapasztja össze, olyanok, mint a  címszereplő Alföldi Róbert, s a további  „főhősök”: Pokorny Lia, Bereczki Zoltán, Oroszlán Szonja, Hajdu Steve és Szabó Győző is. A feltörekvő színésztehetségek, mint Herrer Sára, Klem Viktor, Bán Bálint, Kovács Ádám mellett pedig a zenei élet terén elvitathatatlanul nagyot alkotott Nagy Feró, s olyan ifjú titánok is feltűnnek, mint Radics Gigi, Király Viktor és nővére, Linda. A Játékkészítő előadásain az előadókat a Magyar Virtuózok Kamarazenekar 40 fős csapata fogja kísérni.

Hajdu Steve gyerekkori kedvence a Lolka és Bolka című rajzfilm volt. A mesejátékban most több szerepe is van, többek között ő a Dzsinn. A Király testvérek közül Linda nem emlékezett, miért rajongott anno, de a sajtórendezvényen részt vevő édesapja szerint az oroszlánokért... Testvére már határozottan felelt a kérdésre, ő Supermant kedvelte leginkább. A Játékkészítőben is testvérpárt alkotnak: Jancsi és Juliska kel életre általuk. Szabó Győzőtől saját bevallása szerint nem áll távol a malackodás, hiszen Orwell Állatfarmjában már megformált egy disznót, Napóleont. Most kevésbé történelmi alakot formáz, de minden bizonnyal a Kismalac alakítása is emlékezetes lesz. Külön érdekesség, hogy a színész játékkészítőként végzett annak idején, és amellett, hogy mesét olvas/olvasott gyerekeinek, a játékszereik előállításából is kivette a részét.

Oroszlán Szonja úgy vélekedett, hogy a színészeknek megadatik az örök gyerekkor, mert nem kell felnőniük... Neki az Egér a Marson volt a kedvenc története, mert  volt az egérnek saját zenekara, egyedül volt egy bolygón és nyalókát evett. A darabban Aquatania szerepét kapta.  Alföldi Róbert gyerekkori kedvence a Kisvakond volt. A Játékkészítő címszerepére egyrészt azért mondott igent, mert amikor a színészek meghallgatták a történetet, húsz másodperc után mindenki mosolygott, másrészt még sosem játszott gyerekeknek. Hozzátette: ráadásul a gonosz szerepe mindig a legnépszerűbb!

Nagy Feró emlékeiben Vitéz László hagyott nyomot, s az ugyan nem derült ki, mely mesehős megformálásához kell előásnia gyermeki énjét 8frissiítva: Rettentő Borodin), az viszont igen, hogy az összes szereplő által viselt  (lencse nélküli) piros szemüvegkeret az ő orrán különbözik a többiekétől, mert az övé "babos".  Pokorny-Piroska Lia úgy vélekedett, hogy ugyan megváltozott a világ, de semmi sem akadályozhatja meg a szülőket abban, hogy a gyermekként átélt csodákat átörökítsék. Ehhez Bereczki Zoltán annyit tett hozzá, hogy nem is az a gond, hogy eltűntek a mesehősök, hanem az, hogy velük együtt elfelejtődtek a történetek is. Hüvelyk Matyi szerepében bizonyára tenni fog róla, hogy ez ne így legyen... Radics Gigi, a szuperprodukció legifjabb tagja beletörődéssel kezelte, hogy a közvélemény szerint ő még gyerekcipőben jár, ha magas is annak a sarka, s rábólintott arra is, hogy az ő gyermekkora bizony még nem volt annyira rég, jól emlékszik mindenre: neki Hófehérke volt a szíve csücske,majd amikor kinőtte, egyből jött a Beyonce-korszak...Hogy, hoigy nem, Hajasbaba szerepe jutot neki...

Hogy beköszönt-e a zenés darabok egymás utánjában egy új korszak a Játékkészítőben, arról karácsony után győződhetünk meg. A produkció a nemsokára átadásra kerülő Tüske Csarnokban lesz megtekinthető december 27-28-29-30-án. Noha egy-egy előadásra 3500 ember fér be, tehát azt is gondolhatnánk, van bőven időnk és lehetőségünk, a darabra már most elkezdték árulni a jegyeket.

A Gellért Szálló bejáratánál két gólyalábas fogadta a vendégeket. Azt mondták, ha vesszük a bátorságot, és átbújunk a lábuk között, akkor gólyalábasonként 3 év szerencse köszönt ránk. Tehát én elleszek az elkövetkező hat évben, így már csak annyi tisztem maradt, hogy kéz- és lábtörést kívánjak a társulatnak is, kivéve persze a gólyalábasokat...

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás