Ajánló

A terhesség sötét oldala – és a fényhozó álmok

„A terhesség maga a csoda. Egy nagy lószart csoda! Nekem ez most gyötrelem. Túl akarok lenni rajta.” – írja a gyermekpszichológus a harmadik terhessége naplójában. Légy őszinte: te is éreztél hasonlót, még ha nem is merted volna nem hogy leírni, de kimondani sem... Most itt egy szókimondó naplókönyv, amelyből sok mindent megtudhatsz arról, mi zajlik a terhesek lelkében.

„Létezik, hogy ez normális? Hogy a halálfélelem, a lábdagadás, a wc magassága, a tiszti főorvos, a pocaknak éneklés, a horkolás, a fészekrakás… – mind a terhesség és szülés természetes része, sőt akár meghatározó része?

Létezik bizony.

A bulvárlapok címlapjain megjelenő jól-sminkelt celebek harmonizáló színbe öltöztetett gyerekükkel – nos az is egy (hajszálvékony) szelete a valóságnak. Aki csak onnan tájékozódik, meglepődik, mikor a nyers valóság ilyen mozzanataival is találkozik, amit ez a könyv csokorba szed.”

– írja a könyv ajánlójában Varga Katalin pszichológiaprofesszor.

Peer Krisztina–Kele Fodor Ákos: Megálmodtalak from Tea Kiadó on Vimeo.

Peer Krisztina klinikai gyermekpszichológus és férje, Kele Fodor Ákos író, még 2010-ben kezdett terhesnaplót írni első babájuk várásakor a Babanet portálnak. Nem akarták cserben hagyni másik két gyermeküket sem, ezért a velük való terhességről is tabuk nélküli, őszinte naplót vezettek.

Amikor a hármat összeolvasták, észrevették, hogy rengeteg álmot jegyeztek fel az idők során, és azt is látták, a naplók segítségével be lehet mutatni, hogy mi minden zajlik le a terhesek lelki életében. Ezért aztán a pszichológus Peer Krisztina rövid, közérthető, szórakoztató stílusú, de mégis szakmai megjegyzéseket fűzött a naplóbejegyzésekhez.

Az egyszerre humoros és szívszoríró könyvből sok mindent megtudhatsz arról, hogyan változnak meg a családi szerepek, hogyan kommunikálsz a magzattal, mi van a terhesség alatti szexualitással, a szülés előtti és utáni depresszióval, vagy éppen arról, miért van óriási jelentősége annak, hogyan beszélnek hozzád az orvosok... és még sok minden másról, például – ami manapság a nők közel felét érinti –: a császárról...

És nem utolsó sorban arról: hogyan néz ki az egész egy apa szemszögéből?

Babát tervezőknek, várandósoknak épp annyira élvezetes olvasmány, mint a kisgyerekeseknek, vagy akár a nagyszülőknek, mert – ahogy sok olvasó visszajelzi – ez a könyv segít emlékezni. És legyen bár a pocakon belül vagy kívül, segít a gyerekünk jelenét, múltját és jövőjét megérteni. Úgy, hogy közben őszintén magunkba nézünk.

A szerzők az Ünnepi Könyvhéten, június 15-én szombaton 16 órakor dedikálják könyvüket, mely megvásárolható a Tea Kiadó könyvheti pavilonjában vagy a kiadó honlapján.


Peer Krisztina–Kele Fodor Ákos: Megálmodtalak – lélektani napló terhes anyáknak és várandós apáknak, Tea Kiadó, 2018.

 

 

 
Címkék: Ajánló video

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó