Ajánló

Martin Baltscheit

Csak egy nap

"A világosak két kézzel szórják a fényüket, messziről láthatók. A sötétek mindent megtartanak maguknak, és nem látja őket senki. Óvakodj a sötétektől."

Csodálatos, elgondolkodtató tanmese a boldogságról, az életről és a halál elfogadásáról a róka, a vaddisznó és a kis kérészlány történetén keresztül.

Noha már könyv elején „… a róka kimondja az örök igazságot: 

- A halál olyan, mint az élet. Elkerülhetetlen. Senki nem siratja az életet, ugyanígy a halált sem kell siratni”, mégis pontosan tudjuk, hogy nem úszhatjuk meg száraz szemmel a mese végét.

Amikor a történetbe csöppenünk, a tóparton lakomázik a bumfordi, mégis érzelmes vaddisznó és a vagány róka. Miközben a kérészlárvák kikelését figyelik, ahogy mindig, az évnek ebben az időszakában, félelmükről beszélgetnek, a szeretetről, a szeretett lény elvesztéséről. Menekülnének, de már késő. Ahogy a pici, rózsaszín táskás kérészlányt megpillantják, azonnal szívükbe zárják. Tudván az igazságot, hogy csak egyetlen napjuk van boldoggá tenni őt, mindent elkövetnek, még hazugságba is keverednek, hogy minél több örömet, izgalmat hozzanak életébe. Viccesebbnél viccesebb kalandokat élnek át, lepörgetve előttünk emberi létünk meghatározó állomásait a születéstől a halálig. Teszik ezt olyan bájjal és humorral, hogy nem lehet nem mosolyogni rajtuk. Útjuk során megismerjük a földi lények két csoportját, a sötéteket és a világosakat, és talán nem is annyira burkoltan lehetőséget kapunk, hogy eldöntsük, mi hová is tartozunk illetve hová szeretnénk tartozni…

A Csak egy nap különleges mese, olyan, amely minden korosztályhoz szól, más és más tanulsággal szolgál, gondolatokat ébreszt, és talán egy kis önvizsgálatra is késztet.    

 

Martin Baltscheit: Csak egy nap, Móra Könyvkiadó, 2018.


Martin Baltscheit könyveket, színdarabokat, hangoskönyveket ír, filmeket készít gyerekeknek és kamaszoknak. Munkássága elismeréseként számos díjban részesült, mint a német ifjúsági irodalom díja, a német rövidfilm-díj és a német ifjúsági színházi díj. Leghíresebb gyerekszínházi darabja a Csak egy nap.

Wiebke Rauers Düsseldorfban végzett illusztrátorként, majd Berlinben dolgozott egy animációs filmstúdióban karaktertervezőként. 2015 óta szabadúszó grafikus, applikációkon, kiállításokon és minden máson dolgozik, aminek köze van az illusztrációhoz. A Csak egy nap az első könyvillusztrációja.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás