Ajánló

Családi és ifjúsági programok (CSIP)

2016. szeptember

Müpa szeptemberi családi és ifjúsági programjai

Minimatiné
Danny mesél: A fán lakó gyermekek
Interaktív zenés mese afrikai dallamokra
2016. szeptember 10.   szombat 11:00-12:00
Üvegterem

Közreműködik: Danny Bain
Alkotók: Danny Bain és Szántó Viktória, a népmese feldolgozói

Danny Bain az Egyesült Államokból repült hazánkba; hangszere, a balafon pedig Ghánából érkezett repülőn, csomagban. A különleges zeneszerszám zengő hangjai könnyedén elröppentik a hallgatót a szavannák világába, ahol mindenki megtanulhatja, hogy óvakodni kell a gonosz boszorkány fortélyaitól, és hogy miként kelthető életre minden, amit addig valaha megevett. Fiatal zenészünk tökéletes magyarsággal meséli el az afrikai népmesét. Kitendzsi, Tenten és Kokó története számtalan gyermek és felnőtt kedvencévé vált határon innen és túl. 

Korosztály: 3-8 év
Jegyárak: 1000 Ft

 

Tesz-vesz óvoda
2016. szeptember 15., 22., 29.   csütörtök 16:30 — 17:15
Lépcsőterem

Az interaktív zenei játékok célja az óvodás korú gyermekek zene iránti érdeklődésének ébrentartása, improvizációs készségük kibontakoztatása, hétköznapi tárgyak (légycsapók, óriás csipeszek, óriás gombok, színes sálak, kendők) zenei környezetbe helyezése a fantázia, a kreatív gondolkodás által. A programban a Tesz-vesz muzsika koncepciója él tovább. 

Korosztály: 3-6 év 
Jegyárak: 1000 Ft (családi jegy)

„Szalonna” és barátai; Farkas Zoltán „Batyu”

Hang-szer-szám
Magyar népi hangszerek: a népi hegedű és a kontra 
2016. szeptember 17.  szombat 11:00 — 12:00
Üvegterem

Közreműködők: Pál István „Szalonna” és barátai; Farkas Zoltán „Batyu”, műsorvezető

A sorozat főszereplői a zene „szerszámai”, a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élő zene által, az azt megszólaltató muzsikusok segítségével. Ebben a félévben ismét a magyar néphagyományból ismert hangszerek mutatkoznak be.
Az Európa-szerte elterjedt pengetett és/vagy vonóval megszólaltatott lantféle hangszerek Magyarországon is ismertek voltak. Az utóbbi másfél két évszázadban a „népi” hegedűk szerkezetüket tekintve ugyanolyan hangszerek, mint a modern szimfonikus zenekarokéi. A közönséges hegedűtől hangolásában különbözik a közép-erdélyi és kalotaszegi vonós zenészek csupán kíséretet játszó háromhúros kontrája. A hegedű minden más népi hangszernél kitartóbb gyakorlást, hosszabb felkészülést, rátermettséget kíván. Ezért elsősorban hivatásos vagy félhivatásos zenészek, mindenekelőtt cigányzenészek hangszere. (Sárosi Bálint nyomán)

Korosztály: 8-12 év
Jegyárak: 1000 Ft


Cifra Palota
Interaktív programok tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek
2016. szeptember 18., 25.     vasárnap 10:00-13:00
Üvegterem, Kék terem, Zászlótér, Átrium, (Előcsarnok)

A Cifra Palota azokat a családokat várja, amelyek aktívan, kreatívan, tartalmas programokkal szeretnék eltölteni az időt. A színpadon zajló zenés, tánc- és meseelőadások, valamint az előcsarnok többi területén megrendezett zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok kapcsolódnak a programsorozat heti témájához és a Müpa más előadásaihoz. 

Korosztály: 0-12 év 

A rendezvényre a belépés díjtalan.


Hetedhét táncház – Zempléni táncok és a cimbalom
2016. szeptember 18. vasárnap 11:00 — 12:00
Üvegterem
Zenés, táncos, énekes foglalkozás mesével – gyerekeknek

Közreműködők: Agócs Gergely és a Fonó Zenekar, Navratil Andrea ének, népi játékok; a tájegységek hagyományőrző hangszeres mesterei; Farkas Zoltán „Batyu” és Tóth Ildikó „Fecske”, táncmesterek

Havonta egy alkalommal, a vasárnapi Cifra Palota műsorába illeszkedő Hetedhét táncház sorozatban a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg kezdő tánclépéseiket a gyerekek, ismerkedhetnek tájaink hagyományaival: meséivel, játékaival, szokásaival, zenéjével, dalaival és az egyes tájak jellegzetes hangszereivel, nemcsak hallgatóként, hanem a közös játék és tánc résztvevőjeként is.


Korosztály: 5-12 év

A rendezvényre a belépés díjtalan.


Babakoncert
Első találkozások az élő zenével
2016. szeptember 19.,   hétfő 10:15 — 10:45, 11:30— 12:00
Üvegterem

A Babakoncertek olyan zenehallgatási lehetőséget kínálnak, ahol a hangzás, a zenedarabok összeállítása, a környezet a babák szükségleteihez és befogadói képességeihez igazodnak, és ahol a kicsik a számukra legfontosabb felnőttek közvetlen közelségében, az ő zenéhez való viszonyulásukat mintaként megtapasztalva lehetnek részesei a zene semmivel sem pótolható élményének.

Jegyárak: 500 Ft felnőtteknek, gyerekek számára a belépés díjtalan.
Korosztály: 0-3 év


Tesz-vesz muzsika
2016. szeptember 19., 26.   hétfő 10:30 — 11:00
Lépcsőterem

Hétköznapi tárgyak (törölköző, sál, csipesz, gomb, fakocka) kreatív felhasználásával, mindennapos élethelyzetek (öltözés, fürdés, teregetés) felidézésével szövi a dalos, mondókás játékok sorát Hegedűsné Tóth Zsuzsanna, az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Karának oktatója. 

Korosztály: 1,5-3 év 
Jegyárak: 1000 Ft (családi jegy)

A katona története


A katona története / L’Histoire du soldat
Charles-Ferdinand Ramuz és Igor Stravinsky műve elbeszélésre, játékra és táncra
2016. szeptember 19., hétfő     11:00-13:00
2016. szeptember 24.,  szombat 11:00-13:00 - francia nyelven, magyar feliratozással
Fesztivál Színház

Vezényel: Dinya Dávid
Közreműködők: Divisi Kamarazenekar; Coincidance Társulat (koreográfus: Gyulai Júlia); Pintér Gábor,  narrátor és rendező
Alkotó: Lackfi János, fordította

A katona történetét orosz népmesei elemek felhasználásával a költő Ramuz és a zeneszerző Stravinsky azzal a céllal írta, hogy kis vándortársulatukkal a városokat járva mutassák be zenés, szöveges, táncos mesejátékukat. A történetben a lelkét az ördögnek eladó katona szabadulása érdekében kétségbeesett küzdelmet folytat a gonosszal. Izgalmas és megdöbbentő fordulatok vezetnek a kesernyésen ironikus, thrillerszerű mese végéhez. 

Korosztály: 10-14 év
Jegyárak:
 500 Ft – szeptember 19. iskolás csoportoknak (jegyrendelés a csip@mupa.hu e-mail címen) 
1500 Ft – szeptember 24. 

Ringató - zenés foglalkozások kisgyermekeknek
2016. szeptember 21., 28.,
 szerda 9:45-10:15; 10:30-11:00
Kék terem 

A népdalok, mondókák, ölbeli játékok újrafelfedezésének, az együttes éneklés és játszás újbóli megismerésének lehetőségét kínálja gyermekek és szüleik számára az országosan ismert és méltán népszerű zenés foglalkozás. A program megalkotója, dr. Gállné Gróh Ilona várja mindazokat a szülőket, akik szeretnének együtt énekelni, játszani, zenélni kisgyermekükkel.

Jegyárak 1000 Ft (családi jegy)
Korosztály: 0-3 év

Zenés tízórai
Jazzt nektek! - Máthé Evelin Quartet
2016. szeptember 22.  csütörtök  10:00-11:00 
Zászlótér

Máthé Evelin Quartet: Máthé Evelin, ének; Oláh Krisztián, zongora;  Bartók Vince, basszusgitár;  Serei Dániel, dob

A sorozat nem titkolt célja hogy olyan műfajokkal való találkozásra adjon lehetőséget az iskolásoknak, amelyekkel többségük sem otthon, sem az iskolában nem találkozik. Tévedés azt gondolni, hogy a jazz csak vájt fülű felnőtteknek való. Mindenki örömét lelheti benne, ha idejekorán megkapja az első impulzusokat. Aki nem próbálja fiatal korában, később nehezen érez rá ennek a zenének a különleges ízére, amelyet a gazdag ritmus- és harmóniavilág, a szenvedély, az improvizatív jelleg és a virtuozitás elegye tesz vonzóvá és magával ragadóvá. 
Az előadásra oktatási intézmények regisztrálhatnak, előzetes írásbeli egyeztetés alapján, a csip@mupa.hu e-mail címen.

Korosztály: 8-14 év
A rendezvényre a belépés díjtalan.
Az előadásra oktatási intézmények regisztrálhatnak, előzetes írásbeli egyeztetés alapján, a csip@mupa.hu e-mail címen.


Zenebona - Ne csak hallgasd!
Kreatív játék hangokkal és hangszerekkel
2016. szeptember 24., szombat 11:00-13:00
Lépcsőterem

A 10-15 fős csoportok számára szervezett foglalkozások résztvevői improvizációra, zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel eddig ki nem aknázott képességeiket, élvezhetik a „zenecsinálás” örömét. Egyúttal bővíthetik zenei ismereteiket, megismerhetik a hangszerek működését, sőt maguk is próbálkozhatnak hangszerkészítéssel. Egyéni érdeklődőket szombat délelőtti időpontokban várunk, 5-9 éves korig. Oktatási intézmények csoportjait a meghirdetett időpontokon kívül fogadjuk, egyeztetés alapján, 18 éves korig. Érdeklődés, jelentkezés és regisztráció a csip@mupa.hu e-mail címen.

Korosztály: 5-8 év
Jegyárak:
1000 Ft
gyermekenként, nevelési-oktatási intézmények csoportjai számára a program ingyenes

 

MUS-E - Kreatív művészeti foglalkozás
2016. szeptember 24.,  szombat 16:00 — 17:30
Lépcsőterem

A MUS-E (Musique-Europe) mintaprogram a neves hegedűművész és humanista gondolkodó, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1993-ban indult útjára az Európai Unió égisze alatt. A művészeti-nevelési program lényege, hogy a gyermekek a művészek révén olyan impulzusokat kapnak, amelyek érzékennyé teszik őket a külső világ különféle jelenségeinek befogadására, értelmezésére és újraértelmezésére, továbbgondolására. 

Korosztály: 8-12 év 
Jegyárak:
1000 Ft (gyermekenként)

 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKölöknet Szolidaritás