Ajánló

Cseles kalózok és hajós üldözés

Könyvajánló.

A kalóztörténetek soha nem mennek ki a divatból. Valószínűleg azért, mert mindig meg tudnak újulni. Bende Nelly Papírfül kapitány című elbeszélése is új színt visz a kiapadhatatlan zsánerbe. Bölecz Lilla illusztrációi pedig nagyon dimanikussá és hangulatossá varázsolják a történetet.

Erős felütéssel, szokatlan alaphelyzettel indít a könyv: főhősünknek, Papírfül kapitánynak nincsen hajója – mert ellopták! Egy ismeretlen kalózkapitány látogat el hozzá (ez is marad a neve: Ismeretlen), és rábírja, hogy induljak kalandra, majd szerezzék vissza az ellopott hajót, a Lomha Kalandort.

Felbukkan azonban egy ellenséges kalózkapitány is, Klisé, aki a kezdetekkor szintén nem ura saját hajójának, a Vészmadárnak. És minthogy az egyik hajónak nincs meg a kormánya, igyekszenek egymás hajóit elcsaklizni. Sok titkos hadművelet és intrika révén egyik vagy másik kalózcsapat elveszíti majd, visszaszerzi hajóját.

A cselekben nagy segítségükre van Lev Tolsztoj, a színésznő (!), aki hol kalóznak, hol úrihölgynek álcázza magát, így téve fordulatossá a cselekményt.

Mindeközben az elrejtett kincs térképének is birtokába jutnak a kalózok – ez is gazdát cserél az ellenfelek között, akár csak a hajók –, és elindul a víz alatti kincs utáni hajsza, melyben szerepet játszik a becsapás, a kalóz-matrózok pénzéhsége és a tengeri ágyúcsata!

A fordulatos cselekményt majd’ minden oldalon Bölecz Lilla illusztrációi kísérik, melyek nagyon sokat adnak hozzá a történet és a világ hangulatához és megértéséhez is, hiszen a különféle szigetek térképe vagy madártávlati látképe nagyban megkönnyítik az olvasó számára, hogy „belakja” e világot, és hogy jól el tudja különíteni a szereplőket. Hiszen a könyv egyik csavarossága, hogy a főszereplők között három kapitány is van – ebbe akár könnyen bele is zavarodhatna az olvasó.

A jól ismert motívumok – a háromszög-kalap, horog-kéz, beszélő madár, kocsmai bunyó, tengeri szörny és a titkos kincs – minden gyermek számára otthonos világot rajzolnak meg, amiben azonban szokatlan szövésű cselekményt könnyedén követhetnek végig. Ezért érdemes kézbe venni a Papírfül kapitányt.

Tengerre, ti szárazföldi... olvasók!

Bende Nelly: Papírfül kapitány; illusztrálta: Bölecz Lilla; Móra, 2018.
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKölöknet Szolidaritás