Ajánló

Deliága Éva–Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk a szorongással? – Pszichológiai útmutató + félelemoldó mesék

Gyermekkori szorongás

A nagy sikerű Mit kezdjünk az akaratossággal? című könyv folytatásában a pszichológus-pedagógus szerzőpáros a gyermekkorban jelentkező félelmek és szorongások enyhítéséhez nyújt segítséget. A könyvről Deliága Éva gyermekpszichológust, a könyv egyik szerzőjét kérdeztük.

 

DELIÁGA Éva gyermekpszichológus sok családdal találkozik munkája során és nap, mint nap szembesül azzal, hogy milyen problémákkal küzdenek a szülők. A 3-5 éves kör körüli dackorszak meglehetősen nehéz szokott lenni a családok életében és nagyon vágyják a tanácsot, hogy melyek azok az eszközök, amelyek segítségével ebből a tehetetlen állapotból ki tudnának lépni. Sok szülő számol be arról, hogy a gyermeke megretten új helyzetben, fél éjszaka a sötétben vagy nem akar edzésre, óvodába, iskolába menni. Megjelenik a félelem mellett a lámpaláz és a szorongás is.

„Könyvünkben a mesékre mi nem gyógyítóként, hanem segítőként tekintünk, hiszen alapvetően egészséges gyermekekről van szó, akik bizonyos életkori helyzetbe kerülnek, melyek -, mint például a sötéttől való félelem -, adott korban teljesen normálisak. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon jótékony hatású, ha a szülők olvasnak gyermeküknek, hiszen fejleszti a szókincsüket, másrészt fejleszti, és jó hatással van a szülő-gyermek kapcsolatra. A meséknek van egy rejtett, szimbolikus tartalma is, azonosulni tudunk a főhőssel, és amikor kínál egy burkolt problémamegoldást, azt a gyermekek is értik. Ezért azt gondoltuk, hogy a mese lehet a leghatékonyabb eszköz, hogy a szorongást oldani tudjuk bennük. A könyv ötlete 2010-ben született meg. Sokat gondolkoztunk, mivel tehetnénk élményszerűbbé, hogyan hozhatnánk közelebb a gyerekek világához a meséket. Először arra jutottunk, hogy a fiúkhoz szóljanak, innen jött a járművek ötlete, hogy legyen benne hajó, villamos, metró, érdekes épületek. Természetesen aztán sokat változott a koncepció és mindkét nem számára készítettük őket. Várkony Mária olyan szép járműveket rajzolt, amelyek igazán sokat hozzáadnak a könyv karakteréhez.

Lovász Hajnalka, pedagógus saját gyermekei kapcsán keresett fel és kért tanácsot, majd a szakmai kapcsolatunk lassan informálissá vált. Megosztotta velem meséit, így tulajdonképpen a könyv az ő ötlete, ő vont bele a közös munkába, amely kettő az egyben, hiszen a könyv egyik része pszichológiai útmutató a szülőknek, a másik része a meséket tartalmazza.”

Anyaként vagy apaként nagyon rossz érzés átélni, ha a gyermek fél, nem érzi biztonságban magát, elakad, vagy teljesítményét indokolatlan gátlások blokkolják. Fontos, hogy a szülő ilyenkor képes legyen oldani ezt a kellemetlen testi-lelki tünetekkel járó állapotot. Mivel az egyszerű biztatás nem mindig éri el a célját, ezért Deliága Éva kidolgozott egy olyan szempontrendszert, mely a különböző személyiségű gyermekek szorongását helyzethez illően más-más módszerrel kezeli, ezért a pszichológiai útmutatóban a gyermeki szorongás lélektanáról, illetve a mindennapi gyakorlatban jól használható módszerekről olvashat. Arra is találhat példákat, hogy mi az, ami hosszú távon ártalmas lehet a gyermek egészséges személyiségfejlődésére, még akkor is, ha elsőre hatékonynak tűnik.  A Lovász Hajnalka által írt mesék pedig a felvázolt módszereket csomagolják humoros, kalandos állattörténetekbe, melyekből a gyermek új megoldásokat kaphat félelme, szorongása enyhítésére. A bájos „figurancs” állatkák varázslatos történetei észrevétlenül - nem tanmese jelleggel - formálják a gyermek mindennapi helyetekhez való nyitott, pozitív hozzáállását, fejlesztik empátiakészségét, bővítik érzelmi szókincsét.

„Feltétlenül számítunk anyukákra, apukákra, óvodákban és iskolákban dolgozó pedagógusokra, hiszen rendkívül jó összefoglalást kínál a könyv a szorongás témakörében. Hároméves kortól az alsós osztályok végéig, körülbelül tízéves korig mindenkinek ajánljuk. Az első „oroszlános könyv” után szeretnénk, ha ez „sárkányos könyv” néven válna ismertté, mert a zokniból készült sárkány a legszorongóbb az egész társaságból.

Már dolgozunk a könyv harmadik részén, melynek címe: „Mit kezdjünk az agresszióval?”. Az indulatkezelés fontos téma, és mivel ez egy lassú, időigényes folyamat, sok család küzd ezzel a problémával. Ha ez a könyv is elkészült, a terv, hogy a testvérféltékenységgel foglalkozzunk majd.”


Deliága Éva–Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk a szorongással? Kulcslyuk Kiadó, 2019.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás