AjánlóFilm

Ajánló

Gyerekdalok és Mondókák

 A legősibb kultúráktól napjainkig az altatódalok, mondókák, gyermekdalok az élet részét képezik. Kutatások bizonyítják, hogy már az anya hasában lévő magzatra is hatással vannak a külvilág ingerei. 

 Ezek közül a zene, az ének sokszor érezhető megnyugvást idéz elő a magzatnál. Azokra a dallamokra, mondókákra, amelyeket édesanyja hasában is hallott, születése után emlékszik: másként kezd el viselkedni, ha meghallja, például erősebben szívja a cumit. A legtöbb anya ösztönösen is tudja, hogy gyermekének jót tesz, ha énekel neki, ha együtt mondókáznak. A zene ugyanis nagyban hozzájárul a ritmusérzék kialakulásához, a szépérzék fejlődéséhez, a beszédtanuláshoz. Ismereteket, tudást is nyerhet a kicsi a dalok által, és olyan érzésekről is hallhat, amelyeket felfogni ugyan még nem tud teljes mértékben, azonban mégis sokat tanulhat belőlük.

A gyerekgondozás területén sok minden változott ükanyáink óta, de a rengeteg újdonság mellett vannak dolgok, melyek sohasem mennek ki a divatból. A Minimaxon vetített és már DVD-n is megjelentetett örökzöld mondókák és dalocskák, amelyeket az anyukánktól tanultunk, gyermekeink számára is vidám perceket szerezhetnek.

Az ismert és kedvelt darabokat már nem csak hallhatjuk, hanem bájos animációk formájában meg is elevenedik előttünk a káposztát főző Vargáné, a cifra palota, a túl kicsire nőtt Jancsika vagy éppen a száraz tónak nedves partján kuruttyoló döglött béka. Üljünk le mi is a csemeténkkel a képernyő elé, és élvezzük vele együtt a filmecskéket. Sőt, ha igazi élvezetet szeretnénk, rá is zendíthetünk egy-egy dalocskára, vagy játszhatunk csip-csip csókát, kerekecske dombocskát, ciróka-marókát – ahogy annak idején (DVD nélkül) velünk tették a szüleink, nagyszüleink. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás