AjánlóFilm

Képek kontra szavak, avagy tanárszerelem a középiskolában

2015. első napján kerül mozikba a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált  Apropó szerelem (Words and Pictures). Rettenetes magyar címet kapott, nyilván ezzel tízzel több nézőt vonz be a mozikba – az angol sokkal inkább képviseli mindazt, amiről a történet szól...

Mert hát van benne szerpelem, de hogy az apropó hogy jön oda... na, mindegy. Szóval, senki szórakozását nem rontjuk el azzal, ha eláruljuk, romantikus kapcsolat fűződik a középiskola két tanára között – a hollywoodi filmeken felnőtt nemzedékek úgyis már az első pillanatban tudják, mi a sztori vége, ha közönségfilmről van szó.

Ez a szerelmi szál annyira tehát nem is izgi, valójában az egész film nem annyira izgi, mégis lehet rajta rugózni egy keveset.

Jack Marcus (CLIVE OWEN) és Dina Delsanto (JULIETTE BINOCHE) egykoron tehetséges művészek voltak, ám az idő nem nekik dolgozott. Mára a férfi tökéletes írói válságba süllyedt, ami annyit jelent, hogy gyakorlatilag nem csak az állását, de a tehetségét is elissza, míg a nőt egyre súlyosabb reumatológiai betegsége gátolja az ecsetvezetésben, és a galériák sem epekednek újabb alkotásai iránt.

A két alkotói válságba került művész tanárként találkozik az iskolában, s még akár ki is alakulhatna közöttük valami, ha nem törne ki ehelyett a totális háború. Jack ugyanis zokon veszi, hogy Dina azt tanítja diákjainak, a szavak csapdába csalnak és hazudnak, s csak a képek képviselnek valódi értéket. A két tanár felsorakoztatja seregeit, a harcban pedig előbb-utóbb az iskola minden tanulójának és dolgozójának állást kell foglalnia.

Vannak átérzések, például egy-egy Robin Williams-utalás (Kapitányom!Kapitányom!), de igazából a filmet elkerüli a maradandóság veszélye, viszont egyestés kalandnak még elmegy. Ha a sztori nem is nyűgözi le a nézőt, mégis azon fogja kapni magát, hogy pró-kontra próbál állást foglalni a képek vagy a szavak mellett.

S hát az amerikai középiskola tanári szobája és a tantermekben folyó oktatás módszere is megér néhány képkockát és gondolatot...

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás