AjánlóKönyv

Könyv a maffiáról gyerekeknek

A szervezett bűnözés világát magyarázza el a legfiatalabb olvasóknak Antonio Nicaso olasz újságíró könyve. „A maffia gyerekeknek elmagyarázva” – „La mafia spiegata ai ragazzi” - című könyv betekintést nyújt az olasz bűnszervezetek történetébe, szokásaiba, kitérővel a Cosa Nostra amerikai szervezetére, a japán Yakuza, az orosz, mexikói, kolumbiai, nigériai és albán maffiára is. A szerző kötetében elmagyarázza a maffiózók kulcsszavait: a klánnak megfelelő szicíliai "cosca" kifejezés például az articsóka legbelső, szúrós levelek rejtette részét jelent. A könyv felsorolja a maffia-mondásokat is.

"Amikor én gyerek voltam, a maffia szót ki sem ejtettük a szánkon. A maffiáról kérdezni olyan volt, mint evés közben a hasmenésről beszélni" - emlékezett vissza egyszer a szicíliai detektívregények szerzője, Andrea Camilleri saját gyermekkorára. A mai olasz tizenévesek sokkal többet, de talán nem eleget tudnak a szervezett bűnözésről - írja az MTI. Főleg azok a gyerekek, akik Itália déli részén hétköznapi életükben találkoznak a maffiával. Nekik szól a calabriai származású Nicaso könyve, aki számtalan kötetet írt már a maffiáról, eddig csak felnőtteknek.

Nem biztos, hogy Nicaso könyve elég lesz a nápolyi vagy palermói maffia-negyedek iskolásainak megváltására - írta a Corriere della Sera napilap. A fiatal olvasók azonban Nicasótól azt is megtudják, hogy a maffia nemcsak gyorsan szerzett zsebpénz forrása lehet. Tucatnyi gyerek vált már a bűnszervezetek áldozatává: a 13 éves Giuseppe Di Matteót maffiózó apja árulása miatt savban oldották fel. A 14 éves Annalisa Durantét a Nápoly utcáin kirobbant lövöldözésben ölte meg egy eltévedt golyó.

Nicasónak a Mondadorinál megjelent könyvével a kiadó új sorozatot indított: a maffia után az olasz politikát akarja elmagyarázni tinédzser olvasóinak.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás