AjánlóKönyv

Mert olvasni jó!

A 21 legolvasottabb könyv közül 11 ifjúsági irodalom

Messzemenőkig lehetne vitatkozni arról, hogy melyek a világ legjobb könyvei. Azt gondolnánk, hogy a bestsellereket könnyebb felkutatni, hiszen elég megnéznünk az eladási számokat, de ez sem feltétlen igaz. A kiadók sokszor nem hozzák nyilvánosságra az adatokat, és az is nehézséget jelenthet, hogy egy-egy mű az évek alatt sok különböző kiadást megérhet. Ennek ellenére mégis mindig kíváncsiak vagyunk: mit olvasnak a legtöbben?

Az alábbi lista csak egy a sok közül – ebből történetesen szándékosan kihagyták a vallásos szövegeket. Mindenképpen érdemes megfigyelni, hogy a 21 legnépszerűbb könyv közül 11 olyan, amit a gyerekek, kamaszok is szívesen kézbe vesznek.

1. Miguel de Cervantes Saavedra: Don Quijote (500 millió)

2. Xinhua Zidian – kínai szótár (400 millió)

3. Charles Dickens: Két város regénye (200 millió) 

4. J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura (150 millió)

5. J.K. Rowling: Harry Potter és a bölcse köve (107 millió)

Aligha akad ember, akinek be kell mutatni a Harry Potter sorozatot. A 11 éves varázslótanonc története hipergyorsasággal járta be a világot. Az első kötet 1997-ben látott napvilágot Angliában, magyarul 1999-ben jelent meg.

6. Agatha Christie: Tíz kicsi néger (100 millió)

Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, s titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek mindegyikének múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének... Egy pompás nyári estén megérkeznek a sziklás öbölbe, a tulajdonos azonban nincs sehol... Agatha Christie klasszikusát előszeretettel adják fel kötelező olvasmánynak, vagy akár érettségi tételnek is.

7. A vörös szoba álma – kínai regény (100 millió)

8. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (80 millió vagy egyes becslések szerint akár 200 millió)

Nos, A kis herceg tipikusan olyan könyv, amiről nagyon nehéz eldönteni, valóban gyerekkézbe szánták-e. Kicsiként elolvasva aranyos a történet a bolygók között utazgató apró fiúról, a rózsáról, a rókáról, a furcsa világokkal, de aztán ha felnőttként is a kezünkbe kerül… hamar rájövünk, hogy a könyv az emberi társadalom karikatúrája. Ugyanakkor több dologra is figyelmeztet, mint az ősi bölcs tanítások örökké tartó igazságára, melyet sokszor semmibe vesz az emberiség. Felnőttfejjel olvasva szinte megdöbbentő ez a könyv. És nagyon megható.

9. C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (85 millió)

C. S. Lewis hétrészes sorozata, a Narnia Krónikái, egy gyerekeknek íródott fantasy sorozat. Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című könyv elsőnek jelent meg, időrendi sorrendben azonban a második. A történetek négy gyerek kalandjait írják le, akik felfedezik Narnia világát. A Narnia Krónikái a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Hát kell ennél több?

10. Dan Brown: A Da Vinci-kód (80 millió)

11. Napoleon Hill: Gondolkozz és gazdagodj!  (70 millió)

12. J.K. Rowling: Harry Potter és a félvér herceg (65 millió)

13. Paulo Coelho: Az alkimista (65 millió)

14. J.K. Rowling: Harry Potter és a titkok kamrája (60 millió)

15. J.D. Salinger: Zabhegyező (60 millió)

A regény főhőse Holden Caulfield 17 éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. A cselekmény egy meg nem értett, a társadalmi konvenciókat befogadni és gyakorolni képtelen s ezért mindenünnen kitaszított kamasz fiú háromnapos kálváriája. Menekül az emberek elől, de mindenütt hazug embereket talál. Az egyetlen élőlény, akivel őszintén beszélhet, s aki talán meg is érti valamennyire, titokban felkeresett tízéves kishúga. De ő sem tud segíteni: Holden a történteket egy ideggyógyintézet lakójaként meséli el.

16. J.K. Rowling  Harry Potter és a tűz serlege (55 millió)

A negyedik Harry Potter-kötet 2000-ben jelent meg, ami után hosszabb szünet következett. Ebben a részben a történet mondhatni nemzetköziesedik, hiszen valamiféle varázsló-Erasmusssal egy-egy küldöttség érkezik a Roxfortba más varázslósulikból.

17. J.K. Rowling  Harry Potter és a Főnix Rendje (55 millió)

Ismét egy Harry Potter-kötet. Talán ez az első olyan rész, amiről könnyen el tudjuk képzelni: nem feltétlenül csak a gyerkőcöknek íródott.

18. J.K. Rowling  Harry Potter és az azkabani fogoly (55 millió)

És már jön is a következő, ezúttal a harmadik kötet. A címadó börtön mintájául valószínűleg a világhírű Alcatraz sziget-börtön szolgálhatott, amely a San Francisco-öböl közepén található. Ma már természetesen csak múzeum, és nemzeti emlékhely.

19. Lewis Wallace: Ben Hur (50 millió)

20. Vladimir Nabokov: Lolita (50 millió)

21. Harry Potter és a halál ereklyéi (50 millió)

A listát – meglepő módon – egy HP zárja, méghozzá az utolsó, a Harry Potter és a Halál Ereklyéi. Rowlingnak azonban nem kell aggódnia egy percig sem, hiszen ebből a kötetből is több mint 50 millió példány kelt el. A könyv 2007 januárjában látott napvilágot, és valamivel több, mint egy évvel később magyarul is kézbe vehettük. Mertek volna tovább ülni rajta a fordítók!

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás