AjánlóKönyv

Történtek hibák (de nem én tehetek róluk)

A kötet megrázó példákkal bizonyítja, hogyan válunk vélekedéseinkben, sőt legnagyobb horderejű emberi és szakmai döntéseinkben is saját önigazolásunk foglyaivá.

Elliot Aronson és Carol Tavris izgalmas, nem ritkán felborzoló kötete végigvezet minket az önigazolás lejtőjén. A leghétköznapibb magánéleti történetek mellett olyan, súlyos társadalmi következményekkel járó helyzeteket elemez, mint az amerikai ügyészség önigazoló agyszüleményeinek születése ártatlan emberek elítéléséről vagy a gyógyszergyártók sajátos és felelőtlen kutatásértelmezési gyakorlata. Hogyan jönnek létre ezek az abszurd magyarázatok, hogyan képesek értelmes emberek teljes meggyőződéssel képviselni akár feketén-fehéren bizonyítható módon hamis, ostoba állításokat?

Az önigazolás személyes integritásunk egyik legfőbb védelmezője – a lejtőn éppen ezért nagyon nehéz megállni. De talán segít, ha megértjük, hogyan működik. Sőt józan kritikánkkal másoknak is segíthetünk, mielőtt önigazoló hiedelemrendszerükbe végképp belegabalyodnak.

A kötet az Ab Ovo Kiadó gondozásában jelent meg.

 
Címkék: könyv

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKölöknet Szolidaritás