AjánlóProgram

A Mindentvarró Tű

Valamikor réges-régen, dédanyáink idejében, amikor még bádogkannában hordták házhoz a tejet, élt egy Málika nevű varrókisasszony, mégpedig a Borostyán utca egyik színes házában.

Málika kisasszony úri varrószalonja igazán titokzatos és érdekes hely volt: ott állt a pedálos varrógép, a kopaszfejú próbababa nyakában a mérőszalaggal, és persze akadt ott egy varróasztalka is. Azon pedig számtalan kincs: gombok, varrótűk, cérnák és gyöngyök.

Málikának udvarlója is akadt Cérnácska Szabócska, másnéven Stircz József személyében, aki úriember módjára meg is kérte Málika kezét. Ám a lány addig nem mehetett hozzá, míg édesapjának tett ígérete szerint nem kapja meg a Mindentvarró Tűt. Cérnácska Szabócska persze útnak is indul, hogy megszerezze a becses kincset, miközben Málika újra elmerül a munkában - vagyis elmerülne, ha cikkcakkollója jól vágna. Dühében tesz pár megjegyzést az ollóra, aki megsértődik, és Cápafogú Konrád álnév alatt bosszút esküszik - nevezetesen, hogy cakkosra vágja az egész világot.

Hogy Cérnácska Szabócska megszerzi-e a tűt, hogy az mire való, és mi történik majd Cápafogú Konráddal, nem áruljuk el. Azt viszont igen, hogy még számtalan kaland vár hőseinkre, míg Málika és Józsi szerelme beteljesedhet.

G. Szász Ilona meséjét a szerelemről, az áldozatról és a segítőkészségről Szegedi Katalin csodaszép, finomvonalú, kollázstechnikával készült illusztrációi teszik kerek egésszé. A választékos szöveg mellett a részletgazdag, enyhe fricskákkal teli - például egykori, eredeti újsághirdetés, gombcsillagok és porceláncsészék, valamint egy varrógép-paripa - képek is remek szórakozást nyújthatnak a gyerekeknek. (General Press Kiadó, 2010)

 
Címkék: program

Kölöknet hozzászólás

aláírás