AjánlóProgram

A tanévzárótól a turnéig: a Gyermekfilharmónia Szombathelyre látogat

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia augusztus 16-án, szombaton este 19 órától ingyenes koncertet ad a szombathelyi Evangélikus templomban.

Szentegyháza a Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő út mentén található. A település Hargita megye legmagasabban fekvő magyar lakta városa, lakosainak 95 százaléka székely-magyar. Nemcsak erről nevezetes azonban a város. Hírnevét immáron huszonöt éve a Haáz Sándor által megálmodott és létrehozott Gyermekfilharmónia is tovább öregbíti, amely több mint 20 éve alakult a szentegyházasfalvi 1. sz Általános Iskola (ma Mártonffi János Iskola) tehetséges diákjaiból.

1982 júniusában a hagyományos tanévzáró iskolaünnepély alkalmával a Haáz Sándor zenetanár által betanított amatőr iskolai rézfúvós-együttes, vonós-együttes és iskolakórus közösen szólaltatott meg pár részletet ismert klasszikus művekből. Az egyedi hangzás és a nagy közönségsiker az új keletű együtteset további munkára ösztönözte.

A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet, és azóta is létezik az eredeti létszámmal működő kórus és zenekar (100+40), évente 20-30 alkalommal lépnek közönség elé.

Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, sőt 1990 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. Szállításuk három busszal történik, ellátásuk cserekapcsolataiknak köszönhető. A turnékon a gyermekek útinaplót vezetnek, melyek sikeres mondatai helyet kapnak a Filharmónia honlapján. A tagoknak saját jelvényük, nyakkendőjük, egyenruhájuk van. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is komoly hangszerállománnyal rendelkezik, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek.

Az együttes repertoárja, rövid klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll.

Ez a  csodálatos formáció most Szombathelyen is bemutatkozik.

A koncertre regisztrációs jegyek korlátozott számban átvehetők az AGORA - Savaria Filmszínház pénztárában augusztus 4-től.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás