AjánlóProgram

Bóbita-sarok és gondolatfújás a szegedi Weöres-kiállításon

Weöres Sándor verseit életre keltő, a családokat megszólító kiállítás nyílt a szegedi Fekete házban

A tárlat alapját a Petőfi Irodalmi Múzeum – a költő születésének centenáriuma alkalmából rendezett – kiállítása adja, de a szegedi muzeológusok igyekeztek egy kicsit saját képükre formálni az anyagot.

Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, és virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. Az író ikonikus műveivel 21. századi formában találkozhatnak az érdeklődők.

A megmozdult szótár című kiállításon olyan egyedi fejlesztésű számítógépes játékokkal próbálhat ki a látogató, mely nem csak a kisgyermekeket, hanem a felnőtteket is elvarázsolja, és segíti abban, hogy jobban megismerhesse a költő verseit.

Az augusztus végéig látható tárlaton lehet "gondolatot fújni" - minden egyes fújással újabb és újabb versrészletek jelennek meg a vásznon –, rajzolni és "szüretelni" is, a versfoltozóban pedig a költő állatversei kelnek életre.

A legkisebbek a Bóbita-sarokban játszhatnak, míg a nagyobbakat a gépelde várja: egy korabeli írógép segítségével saját alkotásokat faraghatnak Weöres Sándor műveiből. A falakat az író saját illusztrációi díszítik, így a látogatók teljesen elmerülhetnek a művész verseinek világában.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó