AjánlóProgram

Labdás összefogással kezdődik a Győrkőcfesztivál

Mint arról a Kölöknet is beszámolt egy megosztással a Facebookon, a győri illetőségi gyermekfesztivál, egy szóval Györkőcfesztivál népszerűsítésére városszerte kiaggatott pöttyös labdák egy éjszaka alatt eltűntek. A felháborodás összefogásra késztette a szimpatizánsokat: magánemberek és cégek is labdalázban törtek ki, hogy az eltulajdonított játékszereket pótolják.

"Jaj!
Eltűntek a labdák. Mind. Az összes...
Tegnap kifüggesztettük, hogy mindenki lássa, néhány nap múlva a gyerekeké lesz a város. Aki látta, mosolygott. Felnőtt is, gyerek is.
Ma reggelre egy se maradt. Levágták, elvitték, ellopták...
Tudom, mi vagyunk a hibásak, hisz balga-naivan nem hittünk a gyanakvóknak: "nincs lebetonozva, elviszik!" Az elmúlt hat év győrkőcös tapasztalatai optimistává, óvatlanná tettek bennünket...
Nem az a szomorúság legfőbb oka, hogy mennyi pénz, és mennyi munka, hogy a vaskakasosok hetekig fűzték, ragasztották, akasztgatták, nem! A gyerekek örömét sajnálom, mert azt is ellopták, meg a mi bizalmunkat, lelkesedésünket...
Csak remélni tudom, hogy a labdák játszani kellettek! Hogy az éjszakai tolvajok inkább játékra, focira, kidobóra éhes felnőttek voltak, mint vandálok..."

– írták elkeseredve a szervezők a közösségi oldalukon. nem kellett sok idő hozzá, és özönleni kezdtek a felajánlások: van, aki Szegedről visz magával labdát. Minden hozzászóló egyetért abban, hogy ami törtémnt, az szégyenletes és felháborító.

Az viszont minden szempontból örömteli, hogy a Györkőcfesztivál és a város bánatát szívén viseli kicsi és nagy, magánember és cég egyaránt.

De lássuk csak, miről  is szól ez a fesztivál?

Tíz helyszínen ezer programmal várják a családokat a jövő pénteken kezdődő Győrkőcfesztiválon, amelynek három napja alatt játszótérré változtatják Győr belvárosát.

Sashalmi Orsolya, a szervező Vaskakas Bábszínház művészeti koordinátora elmondta: a gyermekek a nyitó napon átvehetik a város kulcsát Borkai Zsolt polgármestertől.

Pénteken a Széchenyi tér pancsolóvá változik, ahol csónakokba ülhetnek, vízicsúszdázhatnak, de elektromos kisautókat is kipróbálhatnak a legkisebbek. A Radó-szigeten mások mellett a Kaláka együttes és a Csík Zenekar ad koncertet, a Kazinczy utcában pedig mintegy 130 fajáték lesz.

Szombaton és vasárnap a Bécsi kapu tér, a Zechmeister utca, a Vársétány, a Radó-sziget, a Rába kettős hídja, a Mihálkovics sétány és a Bercsényi liget változik játszótérré. Lesz többek között bátorságpróba, lovagi torna, barkács sarok, lóverseny, vurstli, erdei hétpróba, mászófal.

A szervezők hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, így a Reflex Környezetvédő Egyesület szervezésében rongybaba-készítés és papírmerítés, vetélkedők és készműves foglalkozások is lesznek.

Emellett a Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeum minden épületébe gyermekeknek való programokat szerveztek. Csatlakozott a fesztiválhoz a Xantus János Múzeum, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, a Zichy Látogatóközpont, a Pannonhalmi Apátság, valamint a Rába Quelle Gyógy- Termál- és Élményfürdő. Ezeket a helyeket szintén ingyenesen lehet látogatni.

Sashalmi Orsolya hozzátette: a rendezvény ezúttal is kiegészül a Nemzetközi Győrkőcolimpiával, amely már július 3-án elkezdődik. A csapatok öt helyszínen nyolc sportágban mérhetik össze erejüket.

A rendezvényen tavaly mintegy ötvenezren vettek részt.

Ha idén elmentek, vigyetek magatokkal egy pöttyös labdát!

 
Címkék: program

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó